Mýty panující po světě kolem jídla a těhotenství - Zdraví - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Zdraví

Mýty panující po světě kolem jídla a těhotenství

zdroj: archiv Metropolu

Londýn | Po celém světě jsou těhotné ženy bombardované spoustou rad a názorů týkajících se toho, co by měly jíst a čemu se naopak vyvarovat. Až příliš často jsou ale rozumné rady utopené v omáčce špatně...

 

vyložené vědy či pověr babiček a prababiček, napsal zpravodajský server BBC News.
    V Jihoafrické republice dostává mnoho zulských žen bylinnou směs isihlambezo, která může obsahovat cokoli od sedmikrásek a pampelišky až po sušenou moč damanů. V Íránu je populární džus z granátových jablek a v Senegalu pro změnu vývar z morkových kostí.
    Jednu věc ale mají na talíři snad všechny těhotné ženy na světě: kontroverzní a často protichůdné rady, co jíst či nejíst. Názory na tuto otázku jsou často velmi matoucí. Ryby jsou důležité pro vývoj mozku dítěte, ale neobsahují nebezpečné množství rtuti? Je lepší se vyhýbat arašídům, anebo naopak pomáhají u dětí bránit vzniku alergií na ořechy?
    Zrajícím měkkým sýrům a uzeným masům vystavují jídelníčky pro těhotné stopku. Přitom italské matky velmi dobře prospívají navzdory prosciuttu a všechny francouzské matky se docela určitě nevzdají během těhotenství sýra Camembert.
    Tradiční rady nastávajícím matkám obsahují spoustu zdravého rozumu, o tom není pochyb. Kultury napříč světem například jednomyslně doporučují jíst spoustu listové zeleniny. Ale rozumné rady jsou často smíšené s názory, které mají blíž k magii a okultismu než k lékařství.
    Například ve venkovských oblastech Nigérie se věří, že když bude těhotná žena jíst slimáky a hlemýždě, bude z jejího potomka lenoch. Ženy v Japonsku naopak slýchají, že po konzumaci kořeněných jídel bude z jejich dítěte vztekloun. Mateřská znamínka si mnohde ve Spojených státech vysvětlují tak, že matka měla nepřekonatelnou chuť na jahody nebo pálivé papričky.
    V Mexiku panuje dávná víra, že kvůli konzumaci vajec může dítě smrdět. Na Filipínách se naopak ženám doporučuje těsně před porodem jíst syrová vejce, "aby pomohla promazat porodní cesty".
    Čínská lidová kultura je radami o tom, čeho by se těhotné ženy měly vyvarovat, doslova prošpikovaná. Když budou jíst kraby, bude jejich dítě zlobivé, anebo bude mít jedenáct prstů. Pití mléka zesvětlí jeho pokožku. A po olihních bude děloha "lepkavá", což zřejmě ztíží porod.
    V řadě méně rozvinutých komunit na světě přetrvávají pověry, které mohou na matce a jejím nenarozeném dítěti napáchat opravdové škody. V některých částech Asie, Afriky či Latinské Ameriky mohou podobná stravovací tabu bránit ženám jíst vyrovnanou stravu a připravit je o důležité výživné látky.
    V indickém státě Ándhrapradéš těhotné matky slýchají, že potraviny, jako jsou dýně či papája, jsou pro dítě příliš "horké". V částech Gudžarátu se běžně vyhýbají bílým potravinám, jako je mléko, jogurt či banány, protože jsou moc "studené". Obdobný koncept "horkého" a "studeného" je široce rozšířený v Mexiku, kde mnoho indiánských žen dostává varování, aby nejedly výživné potraviny, jako jsou rajčata, vejce či avokádo.
    V částech Tanzanie se těhotné ženy vyhýbají konzumaci masa ze strachu, že by na dítě přešly povahové rysy zvířete, které snědly. A napříč Afrikou je široce rozšířená víra, že po konzumaci vajec v těhotenství bude dítě neplodné.

Zdroj: ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zajímavosti  

 » Zdraví  » Zdraví