Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Premiér Fiala měl pozitivní test na covid, týden bude v izolaci

Zdroj: Wikimedia

29. března 2022 - Premiér Petr Fiala (ODS) měl dnes ráno pozitivní test na covid-19 a čeká ho sedmidenní izolace. Předseda vlády to dnes uvedl na sociálních sítích. K pracovnímu programu se chce vrátit co nejdříve to bude možné, alespoň prostřednictvím práce z domova. Strakova akademie ruší program, který předseda vlády může absolvovat pouze osobně, řekl ČTK mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Fiala: Uprchlická vlna z Ukrajiny zpomaluje, přerozdělování v EU nebude

Zdroj: Wikipedia

28. března 2022 - Uprchlická vlna z Ukrajiny do Česka související s ruskou invazí zpomaluje a zpomalování bude pokračovat, pokud se konflikt nerozroste, řekl v Otázkách Václava Moravce České televize premiér Petr Fiala (ODS). Zopakoval, že Česko nebude žádat Evropskou unii o přerozdělování běženců, bude ale chtít unijní pomoc, mimo jiné finanční.

Lipavský: Problematika školy v Bubenči je provázána s mezinárodními smlouvami

Zdroj: Wikipedia

26. března 2022 - Problematika ruské školy v pražském Bubenči je provázána s několika mezinárodními smlouvami, je potřeba dodržovat ústavní pořádek České republiky. V rozhovoru to ČTK řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v reakci na to, že z rozhodnutí zastupitelstva vedení Prahy vyzve vládu, aby připravila zákon, podle něhož bude možné omezit vlastnické právo Ruska k budově bývalé školy na Krupkově náměstí.

Několik krizí současně znemožňuje podle politologů běžné hodnocení vlády

Zdroj: Wikipedia

25. března 2022 - Krize spojené s covidem-19, inflací, růstem cen energií a později i s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu neumožňují podle politologů, které oslovila ČTK, standardní hodnocení vlády Petra Fialy (ODS) po úvodních 100 dnech u moci. Fialův kabinet, který dovrší stovku dní od jmenování v neděli, podle politologa Ladislava Mrklase zatím působí ve srovnání s předchozími vládami vedenými ODS vnitřně jednotně. Politolog Josef Mlejnek ocenil postoj vlády k Ukrajině, očekává nutnost úprav státního rozpočtu.

Vláda bude jednat o prodloužení nouzového stavu o tři měsíce

23. března 2022 - Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Vít Rakušan (STAN) jde na jednání vlády s tímto návrhem, potvrdil ČTK informace České televize Jakub Veinlich z tiskového odboru úřadu vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl ČT, že prodloužení by mělo být delší než 30 dní. Vláda pro něj bude potřebovat souhlas Sněmovny.

Právo: ČSSD prodává kvůli dluhu Lannův palác v centru Prahy

Zdroj: Wikipedia

22. března 2022 - Sociální demokraté zkouší prodat Lannův palác v centru Prahy v sousedství stranického sídla - Lidového domu, napsalo dnešní Právo. Nabízená cena je podle inzerátu 200 milionů korun.

Poslanci posoudí daňové úlevy za pomoc Ukrajině i misi vojáků na Slovensko

Zdroj: Wikipedia

22. března 2022 - Poslanci zahájí dnes odpoledne další řádnou schůzi Sněmovny. Měli by na ní projednat například daňové úlevy při pomoci Ukrajině po ruské vojenské invazi. Dolní komora bude schvalovat také vyslání až 650 vojáků na Slovensko, z nichž bude většina působit v mnohonárodní jednotce NATO pod českým velením. Přesný program dnešního jednacího dne ale zatím nebyl stanoven.

Poslanci projednají daňové úlevy za pomoc Ukrajině i vyslání vojáků

20. března 2022 - Poslanci by na své nadcházející březnové schůzi měli projednat další zákony na pomoc válkou sužované Ukrajině. Měli by například projednat daňové úlevy při pomoci Ukrajině a také schvalovat vyslání až 650 vojáků na Slovensko, z nichž bude většina působit v mnohonárodní jednotce NATO pod českým velením. V návrhu programu schůze je také volba kandidáta ke jmenování do čela Nejvyššího kontrolního úřadu a volby členů rad České televize a Českého rozhlasu. Schůze dolní komory začne v úterý odpoledne. S týdenní přestávkou pro jednání výborů by měla skončit v pátek 8. dubna. Dá se očekávat, že ruská invaze na Ukrajinu a vývoj tamní situace budou i nadále významným tématem sněmovních debat.

VZP odhaduje, že platby státu nepokryjí úhrady péče za uprchlíky

19. března 2022 - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) odhaduje, že náklady na zdravotní péči o ukrajinské uprchlíky budou kolem 5,9 miliardy korun, tedy zhruba o dvě miliardy Kč vyšší než platby státu za jejich pojistné. Na dotaz ČTK to dnes na 16. kongresu primární péče řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Náklady za péči o řádově stovky tisíc uprchlíků podle něj systém zvládne, otázkou jsou dopady na příjmovou stranu pojištění. Mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss sdělil ČTK, že dospělí uprchlíci z Ukrajiny budou v Česku pracovat, což na odvodech pojistného přinese do zdravotního pojištění příjmy.

Kvůli válce na Ukrajině a jejím dopadům na ČR se sejde mimořádně tripartita

17. března 2022 - Kvůli válce na Ukrajině se dnes ráno mimořádně sejde tripartita. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů by měli jednat o aktuální situaci a o zmírnění válečných dopadů na českou ekonomiku, firmy i zaměstnance. Věnovat by se měli také podpoře a možné integraci uprchlíků.

Babiše do IKEM převezli kvůli krátké ztrátě vědomí, jeho vyšetření pokračují

14. března 2022 - Bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v pátek sanitka převezla do pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) poté, co nakrátko ztratil vědomí. Má také částečnou neprůchodnost střev, jeho stav se ale zlepšuje. Babiš to včera večer napsal na facebooku. Předseda nejsilnější opoziční strany ze zdravotních důvodů už dříve zrušil svůj program, původně se měl dnes zúčastnit televizní debaty s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS).

Strana výpisu

... 13 ...