DOKUMENT: Prohlášení akademické obce právnické fakulty v Plzni k situaci na škole - Krimi - REGIONÁLNÍ NOVINY

Krimi

13. října 2009, 17.56 | PLZEŇ | Členové akademické obce Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni vydali v úterý prohlášení, ve kterém se vyjadřují k současné situaci na fakultě. Agentura Mediafax přináší text prohlášení v plném znění, jak je uveden na webových stránkách fakulty www.fpr.juristic.cz

"My, členové akademické obce Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni a její absolventi, vědomi si těžkých chvil, které fakulta prožívá, prohlašujeme, že život na fakultě se nezastavil, probíhá standardní výuka, akademici publikují, připravují se imatrikulace studentů prvního ročníku i promoce čerstvých absolventů.

Kvalita výuky a vědecké práce není nižší než na fakultách ostatních, naši studenti ve studentských kláních několikrát předčili soupeře z jiných právnických fakult, absolventi neměli obtíže s uplatněním, mnozí z mladých pedagogů (Havel, Sobek, Hulmáková, Knoll, Matejka, Hulmák a další) patří již dnes mezi uznávané odborníky,

Fakulta se pyšní učiteli, jejichž odbornost nelze popřít (Balík, Adamová, Eliáš, Šámal, Pauknerová, Blahož i jiní) a kteří mají za sebou vynikající vědeckou práci, bohatou publikační činnost i výsledky aplikovaného výzkumu promítnuté do velkých legislativních projektů, jako jsou trestní zákoník, zákon o soudnictví ve věcech mládeže, insolvenční zákon, návrhy občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích a další.

Uvědomujeme si, že i když snaha o změny na fakultě vzešla zevnitř a od jejích učitelů, bez účinné pomoci studentů a zájmu médií by bylo mnohem obtížnější zavést na fakultě plně transparentní poměry a zbavit ji důsledků selhání jednotlivců. Je nutné podpořit a dovést do důsledků změny zahájené novým vedením, jako je přijímací řízení, jasná studijní pravidla, vykazování výsledků ve sledovaných databázích, průhlednost rozhodovacích procesů v zájmu očištění fakulty.

Obtíže, jimiž fakulta prochází, ukazují na nutnost zahájit klidnou a vážnou diskusi o správě vysokých škol a způsobu hodnocení kvality vědecké práce, přičemž poukazujeme, že ukvapená a nepromyšlená rozhodnutí, mohou kvalitu vzdělávání jen poškodit

Ohrazujeme se proti paušalizujícím závěrům vůči celé naší akademické obci, která navíc našla sílu k prosazení změn na fakultě, jen pro selhání jednotlivců zneuživších systém univerzitní samosprávy. Ohrazujeme se také proti zpochybňování práce a studia většiny slušných lidí na fakultě a tisíců jejích absolventů i studentů s odkazem na pár desítek případů označených bez řádného vyšetření jako podezřelých a ohrazujeme se též proti přehnaným a často nesmyslným atakům, které na základě nepodložených spekulací nebo pomluv vůči fakultě podnikají někteří jednotlivci.

Zaručujeme se, že fakulta bude fungovat standardně s úsilím o kvalitní vzdělání studentů, které jim ostatně v drtivé většině případů dosud poskytovala, budeme dbát, aby dění na fakultě bylo transparentní a pod stálou kontrolou veřejnosti."a

» Krimi