Legendární Tom & Jerry slaví neuvěřitelné výročí! Příběhy se tajně vyráběly i u nás! - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Legendární Tom & Jerry slaví neuvěřitelné výročí! Příběhy se tajně vyráběly i u nás!

Praha I Kámoši jak hrom, jsou Jerry a Tom, zpívá se v českém textu ústřední písničky k animované pohádky Tom & Jerry. Tato legendární a vtipná dvojice slaví neuvěřitelné 80. narozeniny. Málokdo však tuší, že se pohádková seriál svého času vyráběl v tehdejším komunistickém Československu!

 

Příběh o rozmrzelém kocourovi, který neustále stíhá potměšilou myš, jež se s ním trumfuje v líčení rafinovaných pastí na toho druhého, má diváky dodnes. A televize reprízuje hlavně ty novější díly. Pro USA seriál od roku 1959 vznikal utajení v komunistickém Československu, konkrétně v Praze. 

 

Historicky první groteska s Tomem a Jerrym nazvaná Jak kocour dostal padáka. Na počátku bylo přitom čiré zoufalství. Animační oddělení produkční společnosti MGM se ve 30. letech minulého století nacházelo oproti svým konkurentům v situaci, kdy nevěděli, co dál. Zatímco Walt Disney už válcoval svět svým Mickeym Mousem, Warneři nasadili úspěšné prasátko Porkyho, tak MGM nevěděla, co dál.

 

Pak přišel nápad a dva mladí animátoři Bill Hanna & Joe Barbera, z nichž ani jednomu ještě nebylo třicet začali pracovat. Práce, kterou po nich chtěl zaměstnavatel, je zase tolik nebavila a z nudy se věnovali rozvíjení vlastních nápadů. A jakmile kočka a myš vznikli, jakožto téma pro pohádku, přišla dokonce nominace na Oscara.

 

"Vůbec první animovanou groteskou s Tomem a Jerrym se stal krátký tříminutový skeč Jak kočka dostala padáka, který měl premiéru 10. února 1940. Zajímavostí je, že to se ještě dvojice jmenovala Jasper a Jynx. Nová jména získali až v dalších dílech," vzpomínají dodnes lidé z tvůrčího týmu. 

 

Fakt, že postavičky kocoura a myši nebudou mluvit, se prý nikdy nijak neprobírala, oba tvůrci k ní ale došli samovolně díky tomu, že vyrůstali na němých groteskách Charlieho Chaplina. Uměli i tedy dělat legraci i bez dialogů.

 

Komickou akci podtrhávala autorská hudba od Scotta Bradleyho. Občasné lidsky znějící výkřiky, které se postupem dalších let staly charakteristickým doplňkem postavičky kocoura Toma, namluvil sám Hanna.

 

Během dvou desítek dalších let vzniklo pod dohledem Hanny a Barbery víc než 100 krátkých filmů. Výroba jednoho dílu trvala vždy řadu týdnů a stála až 50 tisíc dolarů, takže jich ročně vznikalo jen zhruba pět.

 

Když v polovině 50. let minulého století odešel do důchodu producent MGM Fred Quimby a společnost začala škrtat v rozpočtech, rozhodl se nový management firmy, že bude lepší reprízovat původní díly, než vyrábět nové, a tím ušetřit. 

 

V roce 1957 tak oddělení kreslené tvorby uzavřeli a Hanna s Barberou si založili vlastní produkci. O několik let později se ale rozhodla produkce Toma a Jerryho znovu oživit, a to i bez původních tvůrci. Jako nejvhodnějšího animátora schopného navázat na jejich práci si najala chicagského rodáka Genea Deitche. Ale za co nejnižší náklady!

 

Vzniklo tak rozhodnutí, které předznamenalo pozdější oceňovanou pověst "zlatých českých ručiček", provázející český filmový servis.  V roce 1961 se výroba seruálu přesunula externě do Prahy. Na starosti ho dostala nová produkce a na díle se podíleli kreslíři ze slavného studia Bratři v triku.

 

"Ti pracovali v utajení i na některých dalších amerických seriálech, třeba Pepkovi námořníkovi. Protože však oficiální doktrína rozděleného světa podobnou spolupráci nepovolovala, byla česká jména v titulcích poameričtěna, aby si diváci nespojovali seriál s komunismem," říkají pamětníci. 

 

Pak šel seriál ven a všichni byli nadšení. Dodnes si všam někteří diváci jak u nás, tak i v Americe myslí, že Tom a Jerry je čistě produkce USA. A jak se ukazuje i naši filmaři přispěli velmi znatelně k tomu, aby byl seriál slavný a oblíbený mnoha generacemi, které jej sledovali, sledují a jistě sledovat budou!

Zdroj: Metropol / foto: archiv

Tom a Jerry jsou sice z USA, ale část dílů se tvořila v tehdejším Československu

Tom a Jerry se milují i když se na obrazovce nahánějí

Příběhy kočky a myši jsou staré 80 let!

Tématické zařazení:

 » Kultura  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření