Neskutečný Jan Přeučil: V 83 letech hodinu nesleze z jeviště! - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Neskutečný Jan Přeučil: V 83 letech hodinu nesleze z jeviště!

Praha I Herec a dabér Jan Přeučil oslaví letos v únoru úctyhodné 83. narozeniny. Přesto je schopen hrát představení, kde více jak hodinu nesleze z jeviště, na kterém je navíc celou dobu sám. Gogolovy Bláznovy zápisky poprvé hrál před 50 lety, nyní se k němu vrátil a jeho výkon je obdivuhodný!

 

Dramaticko-úsměvnou hru o carském úředníčkovi Popriščinovi, který se pomátne na rozumu, hrál Přeučil v době, kdy vznikla legendární pražská scéna Divadla Viola. Předloni se k ní vrátil v rámci výročí a nyní, protože je velmi žádaná, ji hraje nejenom v Praze, ale i v rámci zájezdových představení.

 

Za toto představení by si slavný nositel klobouků a gentleman zasloužil bezesporu Cenu Thálie. Po celou dobu, kdy je na jevišti, podává neskutečbý výkon! „Ve skoro 83. letech zahrát takový kus a ještě k tomu s takovými kreacemi, to tedy klobouk dolů,“ říkají diváci, kteří už dramaticko-komediální představení viděli, ale i produkční divadel.

 

Herec v rámci představení křičí, směje se, brečí, klečí, leží, vstává s kondičkou atleta. Součástí je i pasáž, kde má Jan Přeučil jako představitel Popriščina nacpané papírové kapesníčky v uších, což na diváky působí velmi komicky, i když postava carského úředníčka je v spíše k pláči.

 

„Bláznovy zápisky mě uchvátily, protože jsem Gogola miloval. A navíc jsem zde hrál postavu zcela vyšinutou mimo zákony normálního myšlení. Představení ve Viole byla vždycky plná a hra tu dosáhla více než sta repríz! A teď, ať už to hraji v Praze nebo s tím jezdím po republice, mě velmi baví. Ano, přiznávám, je to trochu náročné, ta více jak hodina na jevišti dá zabrat. Když vás ale něco baví, baví to i diváky, pak vám to tak nepřijde,“ dodal skromně Přeučil.

 

Kdo chce vidět Jana Přeučila v této úchvatné hře, může už 8. ledna v pražském Divadle Karla Hackera, 12. ledna ve Vrchlabí, 18. ledna v Brně či pak v březnu třeba ve Znojmě, Ústí nad Labem či v Týně nad Vltavou.

 

 

Zdroj: Metropol / foto: Jaroslav Hauer

Jan Přeučil podává na jevišti v představení Bláznovy zápisky neskutečný výkon

Herec více jak hodinu nesleze z jeviště

Diváci mohou slavnou Gogolovu hru vidět v Praze, ale i na různých místech ČR

Jan Přeučil za měsíc oslaví 83. narozeniny

Tématické zařazení:

 » Kultura  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření