Jiří Suchý vzpomínal na Jana Wericha také s jeho nemanželským synem - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Jiří Suchý vzpomínal na Jana Wericha také s jeho nemanželským synem

Praha I Kdo by nerad vzpomínal na hereckou legendu Jana Wericha. Pár svých vzpomínek přidal v rámci jubilejního , již čtyřicátého pořadu "Hovory W" Jiří Suchý. Společně s jeho synem, Jiřím Werichem Petráškem a dalšími hosty v pražském Divadle Karla Hackera.

 

Jubilejní čtyřicátá talk show „HOVORY W“ těsně před Vánoci byla opět velmi veselá. Po boku Jiřího Wericha Petráška samozřejmě nemohli chybět jeho umělečtí kolegové a zároveň přátelé: zpívající nakladatel Pavel Mészáros a někdejší dvorní pianista Marty Kubišové Karel Štolba.

 

Na začátku pořadu protagonisté krátce zavzpomínali na úplné počátky „Hovorů W“, s nimiž už více než dva roky objíždějí republiku a pravidelně hostují právě v kobyliském divadélku.

 

„Sešli jsme se tehdy s přáteli a příznivci v jedné kavárně v Ústí nad Labem. Povídali jsem si o životě, o Osvobozeném divadle, o Jirkově tátovi. Karel Štolba sedl za piáno a zpívaly se písničky Jaroslav Ježka. Bylo to pár dní před Vánoci, a tak jsme pak ještě poseděli u vínka. A tenkrát pronesl Jirka památnou větu: ,Kluci, mě se to líbilo, pojďte s tím jezdit!‘ No a tak vznikly ,Hovory W‘, s nimiž už třetí rok objíždíme republiku. A občas si přizveme i zajímavé hosty“, vzpomíná Pavel Mészáros.

 

A že o excelentní hosty nebude nouze ani na čtyřicátinách ,Hovorů W‘, bylo jasné už na začátku, kdy jeviště ovládl neopakovatelný humor Jiřího Suchého. Vzpomínalo se na Jana Wericha i na počátky Semaforu.

 

„Chyběl mi talent. Mě dokonce vyháněli i od ochotníků“, vzpomínal Jiří Suchý. „Já obrazil všechny ochotnické spolky, a vždycky na druhé zkoušce mi řekli, abych už příště nechodil.  V Divadle Na Zábradlí, které jsem spoluzakládal, a pro které jsem napsal vlastní hru, mi naznačili, že bych v tom nemusel hrát… Nakonec díky Jiřímu Šlitrovi jsme založili hudební divadlo, kde já byl ten hlavní, a už mě neměl kdo vyhodit.“

 

Vzpomínalo se ale taky na dalšího oslavence – tím byl populární komik Jára Kohout, který by právě v roce 2019 oslavil 115. narozeniny. Nebyla to náhoda – v závěru představení se totiž křtila unikátní kniha z pera slavného komika s výmluvným názvem „Hop sem, hop tam“, v níž Jára Kohout svým neopakovatelným stylem zaznamenal všechny své vzpomínky.

 

Nejpovolanějším z hostů byla v tomto ohledu bývalá manželka slavného komika Marcela Kohoutová. Prožila s ním jeho poslední roky po návratu do porevolučního Československa a vzpomínala na něj jako na člověka optimistického a velmi galantního.

 

„Když jsem Járu poprvé přivedla domů, hned se na něj vrhla moje babička: Pamatujete se na mě, pane Kohout, kdysi jsem za vámi byla po nějaké premiéře s památníčkem? Vy jste se mi podepsal, vzpomínáte si na mě? No jistě, rozzářil se Jára, samozřejmě, že si pamatuji. Vy jste měla tehdy takový apartní klobouček…! No, babička byla v sedmém nebi. Jára se mi později přiznal, že si na babičku nepamatoval vůbec, ale že tehdy nosily všechny dámy apartní kloboučky, takže to risknul… Byl to prostě džentlmen.“

 

Plejádu vzácných hostů pak doplnili herec Jan Přeučil, který se s Járou osobně setkal například při natáčení filmu „Ještě větší blbec, než jsme doufali“, a samozřejmě nemohl chybět ani znalec a ctitel černobílých filmových legend Aleš Cibulka, který se v oblíbeném pořadu neobjevil poprvé.

 

„Mám skvělý pocit. Před pár lety jsem vážně netušil, co ten bláznivý nápad vytvořit vlastní pořad přinese. Dnes s ním jezdíme už třetí rok a myslím, že jsme docela sehraný tým. A nejhezčí je, že je to pro nás všechny skvělý relax. Máme všichni tři svou profesi, a tahle možnost se od ní na chvíli oprostit a setkávat se s publikem je prostě ohromný dar, který nám přináší radost“, říká Jiří Werich Petrášek. „O to větší, že nás čeká další rok s ,Hovory W‘. Od února nám nastává opět řada představení s hosty i v našem pánském triu. Zkrátka, jak by řekl můj táta – jede se dál močálem černým kolem bílých skal...“

 

K závěrečnému křtu knihy byl na pódium pozván i další významný host – mezi diváky totiž seděla i místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Že umí i relaxovat, projevila v tradičním závěrečném finále, kdy dokázala, že vedle projevů ve sněmovně zvládají ministři i projevy pěvecké.

 

„Už jako kluk jsem byl velký fanda Osvobozeného divadla“, říká na závěr Pavel Mészáros. „Bohužel, setkat se osobně s Janem Werichem se mi nepodařilo. Ale po letech mi osud přivál do cesty jeho syna. Že s ním budu jednou sdílet česká jeviště, bych se předtím nikdy nenadál. A díky našemu čtyřicátému představení si mohu připsat ještě jedno splněné přání – totiž, setkat se na jevišti s Jiřím Suchým a navíc si s ním v naprosté improvizaci ,střihnout‘ Ježkovu písničku, to se opravdu jen tak nepoštěstí. No, a když se vám podaří rozezpívat i ministryni financí, nejde na takový večer jen tak zapomenout“, dodává s úsměvem.

Zdroj: Metropol / foto: Jaroslav Hauer

Jiří Suchý se zamyslel a pak vzpomínal nejen na Jana Wericha

Křtila se kniha o Járovi Kohoutovi s jeho ženou Marcelou

Na jevišti zazpívala také šansoniérka Bára Grafnetrová

Aleš Cibulka a první dáma etikety Eva Filipová taky nesměli chybět

Na Hovory W se přišla podívat i ministryně financí Alena Schillerová

Tématické zařazení:

 » Kultura  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření