Zpěvačka Renata Drössler zazpívá po republice slavné šansony v šeti jazycích! - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Zpěvačka Renata Drössler zazpívá po republice slavné šansony v šeti jazycích!

Praha I Do zcela unikátního 'hudebně lingvistického' projektu, který u nás nemá obdoby se pustila zpěvačka Renata Drössler. Česká Marlene Dietrich, jak se jí často přezdívá, zahájila po půl roce měsících příprav projekt s českoněmeckým názvem “Ten, kterého já chci…( Der, den ich will…”)

 

Tento recitál uslyší kromě Prahy i diváci v Chebu, Liberci, Šumperku, Opavě, Smiřicích, Táboře, Vilémově, Mostě a další města budou následovat. Známé šansony, které zpívaly třeba Marlene Dietrich, Edith Piaf či Hana Hegerová, ale i několik autorských písní, zazpívá Renata Drössler v šesti jazycích.

 

„Zpívám texty česky, slovensky, polsky, německy, ‘jidiš’ a francouzsky. Prostě jsou to řeči, kterými se u nás za první republiky mluvilo a zpívalo. A franština je lingua franca šansonu. Nejtěžší bylo najít správné pořadí jednotlivých skladeb tak, aby se jedna píseň vyvinula z druhé a plynule přecházela v další. Aranže mi pomáhal dělat talentovaný skladatel Michal Worek, na piáno mě doprovází Jakub Tököly, na basu Tomáš Baroš s alternací Josefa Fečo,” prozradila Renata Drössler, zpěvačka s tříoktávovým hlasovým rozsahem.

 

„Opravdu jsme si vyhráli se scénickým provedením a po dvou představeních už je vidět, že to funguje! Je to krásná práce a projekt, z kterého mám velikou radost,” svěřila se zpěvačka a muzikálová herečka.

 

V playlistu nechybí takové megahity, jako jsou Lili Marlene, Řekni, kde ty kytky jsou, Johny, Sex Appeal, Čerešně, Taka mala, Dona, Dona, Tum balalayka, Musik, Musik, Musik, či naprostý vrchol šansonového nebe, který proslavila Edith Piaf - Non, je ne regrette rien, ale i řada dalších, včetně 'vražedné'písně Poprvé. 

 

Zpěvačka a herečka Renata Drössler bere tento projekt, který odstartovala koncem minilého týdne na německé ambasádě v Praze, jako velkou výzvu.

 

„Jsou to šansony o ženské duši a dalo by se to celé nazvat asi tak, že ‘Písně vyprávějí’. Mnoho z těch jazyků, v nichž budu zpívat, jsou mi blízké, protože velmi často kromě češtiny, používám němčinu i polštinu. Je to pestré, zajímavé a pro mě jako pro zpěvačku a herečku je tento projekt krásným zúročením mé celoživotní práce. Moc se na všechny diváky, kteří si přijdou poslechnout krásné melodie, těším,” dodala Drössler.

 

24. dubna lze Renatu Drössler s projektem Ten, kterého já chci, vidět a slyšet v KC Svoboda v Chebu, o den později ve Slavnostním sále radnice v Liberci. Následně pak 15. května v klášterním kostele v Šumperku a 16. května v KD Na Rybníčku v Opavě a mimo to i v dalších zmíněných městech.

 

Vstupenky si lze zajistit v předprodeji na www.ticketportal.cz nebo v jejich předprodejích.

Zdroj: Metropol / Foto: J. Šujanský

Renata Drössler české i světové šansony zpívá v šesti jazycích

Česky, slovensky, polsky, německy, francouzsky a jidiš zazpívá na koncertech známé písně

Renata Drössler zahájila unikátní projekt

Plakát k projektu Ten, kterého já chci...

Tématické zařazení:

 » Kultura