Slavní pokřtili knihu básní herce Petra Baťka, jejíž výtěžek jde na pobodaného sportovce! - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Slavní pokřtili knihu básní herce Petra Baťka, jejíž výtěžek jde na pobodaného sportovce!

Praha I Herci Ladislav Županič, Ladislav Frej, Roman Štabrňák, Kristýna Janáčková, saxofonista Felix Slováček nebo režisér Tomáš Magnusek se v pražské Národní kavárně stali kmotry třetí sbírky básní svého kamaráda a kolegy Petra Baťka s názvem Mezi svými rýmy. Publikace má charitativní podtext!

 

Kniha s názvem Mezi svými rýmy je nejenom sbírkou nádherných veršů a romantických černobílých kreseb výtvarnice Michaely Žemličkové ale má zároveň charitativní poslání: výtěžek jde na pomoc florbalistovi z Kadaně Radku Zelinkovi. Loni v listopadu jej v Plzni napadla skupinka Ukrajinců a jeden ho brutálně pobodal. Mladík několik dní bojoval na ARO o život. Nakonec boj vyhrál, ale s trvalými následky, přišel o část dolní končetiny.

 

Křtu se Radek Zelinka i přesto, že terpve nedávno opustil nemocnici, zúčastnil. Na osud nežehrá a i když si prožil životní peklo a svět se mu ve vteřině zcela otočil, zůstává optimistou. „Já to nevzdávám. Stalo se to a život jde dál, musí. Jsem rád, že mám kolem sebe tak skvělé lidi a moc děkuji za to, že si Petr Batěk a jeho přátelé vybrali právě mě a touto nádhernou knihou se rozhodli mi pomoct. Moc si toho vážím,” řekl velmi skromě sportovec Radek Zelinka, který na křest dorazil s partnerkou a manažerem florbalového klubu DDM Kati Kadaň.

 

Kniha básní se nepolévala jako tradičně vínem, ale posypala se nastříhanými papírky s jednotlivými verši. „Já jsem moc rád, že tu mohu být, ale měl jsem podmínku, aby se kniha ničím nepolévala. Nemám to rád. Tohle mi přijde naopak krásné…,” řekl herecký bard Ladislav Frej.

 

Autor sbírky herec Petr Batěk v minulosti vydal už dvě knížky veršů - Ona má křídla a Výkřik motýla, teď o světa poslal tuhle. „Ta knížka je úplně jiná, doslova svítí a ty obrázky v ní jsou nádherné, křehké a skvěle se propojují s mými básničkami. Mám z toho velkou radost, zvláště proto, že se povedlo dát dohromady publikaci, která má ještě charitativní rozměr.

 

Další křest, veřejný se uskuteční 26. dubna v Chebu a v květnu pak třetí v Mariánských lázních. Kmotrem knihy se stanou bratři Václav a Jan Neckářovi. 

 

„Každý, kdo si knihu koupí, ať už přes náš eshop: https://aos-knihy.cz/kniha/mezi-svymi-rymy/ nebo v knihkupectvích, přispěje na již zmíněného mladého handicapovaného sportovce, a tedy na konkrétního člověka. Jsme moc rádi, že jsme součástí tohoto skvělého projektu,” doplnil Pavel Mészáros z nakladatelství AOS Publishing, která nedávno vydala i knihu posledni hospodyně Jana Wericha Evy Tůmové a na příští týden chystá křest vzpomínkové knihy k 50. výročí první Československé televizní Popelky s Evou Hruškovou v hlavní roli.

 

VIDEO ze křtu knihy Mezi svými rýmy najdete https://www.youtube.com/watch?v=35lTY1Z-AYQ

 

 

 

Zdroj: Metropol / foto: Jaroslav Hauer, video michalandel.cz

Ladislav Frej, Petr Batěk, Roman Štabrňák a Ladislav Županič

Petr Batěk s Radkem Zelinkou, nakladatelem Pavlem Mészárosem a výtvarnicí Michaelou Žemličkovou

Kniha Mezi svými rýmy se křtila básničkami nastříhanými na papírkách

Tématické zařazení:

 » Kultura