Popelka slaví 50: Rozhlasovým tobogánem startuje tour a vznikla i unikátní kniha! - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Popelka slaví 50: Rozhlasovým tobogánem startuje tour a vznikla i unikátní kniha!

Pohádka o Popelce se stala legendární. Však také letos je to neuvěřitelných 50 let, kdy vznikl první československá, ještě černobílá podoba Popelky s Evou Hruškovou a Jiřím Štědroněm v hlavní roli. Při této příležitosti startuje jak talk show tour, tak také vychází unikání kniha.

 

Třetí březnová sobota ve velkém studiu Českého rozhlasu byla zasvěcena skutečně významnému výročí české kinematografie. Moderátor pořadu Tobogan Aleš Cibulka hostil v přímém přenosu vybranou společnost. Všichni, kteří se sešli ve studiu mají jedno společné - stáli u zrodu jedné naší filmové legendy, televizní pohádky, která byla poprvé uvedena právě před padesáti lety, o Vánocích roku 1969.

 

Na pódiu se sešli: Popelka Eva Hrušková, představitel prince Mojmíra Jiří Štědroň, a taky panský kočí, jehož v pohádce ztvárnil tehdy desetiletý Antonín Navrátil.  Ten také namluvil hlas holoubka, což málokdo tuší. 

 

Jak předeslal Aleš Cibulka, po padesáti letech je vše dovoleno, takže hosté zcela spontánně a s náležitým odstupem vzpomínali i na události a zážitky, které rozhlasoví posluchači měli možnost slyšet vůbec poprvé. A protože neodmyslitelnou součástí pohádky byly i nádherné písničky, není divu, že znovu zazněly i během živého rozhlasového přenosu. Popelka a princ Mojmír si je zopakovali naživo po padesáti letech a nutno konstatovat, že jejich soudobé hlasové projevy se od těch filmových opravdu příliš neliší.

 

Hostům ve studiu i rozhlasovým posluchačům přinesl Tobogan dvě důležité informace: Až do konce roku 2019 se mohou setkávat s protagonisty černobílé  Popelky v rámci pořadu Popelka na Cibulce. „Už teď mám ve svém diáři několik desítek představení po celé republice, a termíny a místa jejich konání stále přibývají. Moc nás to těší,” poznamenal Cibulka, který vysekl poklonu Evě Hruškové, že se od doby, kdy televizní pohádka vznikla příliš nezměnila to ani hlasově. 

 

Jestliže film přežije půlstoletí, stává se legendou a sluší se zdokumentovat jeho historii. Tenhle úkol na sebe s velkou radostí vzal autor a zároveň nakladatel a majitel AOS Publishing Pavel Mészáros, který společně s Evou Hruškovou přivedl na svět knihu, věnovanou právě černobílé klasice. Byla poprvé oficiálně představena právě během rozhlasového přenosu, nese název Popelka a spol., a kromě osobních vzpomínek přináší i rozsáhlou fotodokumentaci, často i ze soukromých archivů, která doposud nebyla zveřejněna. Bude se slavnostně křtít koncem března a přinese opravdu mnoho zajímavého a doposud nevyřčeného. 

 

Během rozhlasového přenosu, ale i v rámci tour vymyslel modeátor speciální disciplínu, a sice soutěž v přebírání hrachu. Jak to bude fungovat, si vyzkoušeli v Toboganu „Popelčin“ manžel herec Jan Přeučil a již zmíněný autor knihy a nakladatel Pavel Mészáros. Oba pánové se úkolu zhostili s maximální zodpovědností a klání ukončili remízou. „Nebylo to jednoduché, protože nám Aleš do ošatky nasypal čočku, hrách a fazole. Ale na takový malý, lehký oběd jsme si ten hrách vybrali…,” smáli se oba pánové.

 

Opravdu unikátní překvapení pro diváky i pro samotnou „černobílou“ Popelku Evu Hruškovou  připravil Aleš Cibulka, když do éteru zazněla autentická nahrávka milého vzkazu od Popelky „barevné“ tedy od herečky Libušky Šafránkové, která pogratulovala své kolegyni a blízké kamarádce. Zajímavé je, že mezi vznikem obou pohádek byl odstup jen čtyř let.

 

Kromě Evy Hruškové v černobílé Popelce hrály také Dana Medřická, Růžena Merunková a Dana Hlaváčová. Kuriózní je pak skutečnost, že právě posledně jmenovaná herečka (sestra Jany Hlaváčové) si zahrála v obou Popelkách a tutéž roli - zlou a nevlastní sestru ubohé dívky, která pak ale díky třem oříškům ke štěstí i k lásce k princi přijde….


Zdroj: Metropol / foto: M. Votavová, J. Hauer

Eva Hrušková a Jiří Štědroň jako Popelka a princ Mojmír po 50 letech

Rozhlasový Tobogán ve stylu výročí Popelky byl opravdu veselý

Jan Přeučil a Pavel Mészáros přebírali hrách, čočku a fazole

Kniha k výročí televizní Popelky vyjde koncem března

Tématické zařazení:

 » Kultura  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření