Herec Petr Batěk, který vydává další knihu veršů věnovanou pobodanému sportovci, napsal báseň o Neckářovi. - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Herec Petr Batěk, který vydává další knihu veršů věnovanou pobodanému sportovci, napsal báseň o Neckářovi.

Praha I Divadelní, televizní i filmový herec, ale také muzikant a básník Petr Batěk, vydává svou už třetí knihu veršů. Tahle však bude jiná - jak svým pojetím, tak charitativním podtextem. K tomu všemu teď ještě napsal i báseň o zpěváku Václavu Neckářovi. Co jej k tomu vedlo?

 

Básnička s názvem Stín kolonád vznikla sice spontánně, ale měla svůj základ. „Jednak si Václava Neckáře velmi vážím a mám ho rád a jednak jsem loni moderoval v Mariánských Lázních jeho narozeninový koncert i večírek. Letos v květnu s ním budu dělat další koncert také v tomto lázeňském městě. Tak mne napadlo udělat báseň. Už proto, že on i jeho bratr Honza má k Mariánkám velmi blízký vztah,..” prozradil Petr Batěk, který momentálně s Tomášem Magnuskem dotáčí první sérii nového seriálu Čechovi, ala “český Dallas”, hraje v Národním divadle, v divadlech v Kladně či Chebu a moderuje společenské akce či skládá hudbu, včetně té k filmům.

 

„Díky nakladateli Pavlu Mészárosovi se podařilo dát dohromady krásnou a mou již třetí sbírku básní s názvem Mezi svými rýmy. Je nádherně ilustrována obrázky od výtvarnice černobílých obrazů Michaely Žemličkové (jejíž unikátní obraz T. G. Masaryka momentálně visí v Českém domě v New Yorku a obrazy od ní má řada známých osobností). A k tomu má i charitativní podtext. Dohodli jsme se, že výtěžek z prodeje knihy půjde na pomoc mladému florbalistovi Radku Zelinkovi, kterého v listopadu v Plzni napadl agresor, pobodal ho a on kvůli tomu přišel o nohu. Chceme alespoň trochou přispět člověku, kterému osud připravil tyhle těžké chvíle, i když on se s nimi statečně pere a bojuje. Konkrétní pomoc, konkrétnímu člověku, zvláště mladému, který má život před sebou, se nám zdá smysluplná,” řekl Batěk.

 

Na první jarní den, tedy 21.3. pokřtí Batěk s řadou kolegů a přátel z branže knihu básní v Praze. Pak také 26. 4. v podvečer v kulturním centru Papírna v Chebu. „Není to žádný apríl...," podotkl s úsměvem autor básní s tím, že každý, kdo si knihu koupí, přispěje ještě na dobrou věc. 

 

„Každý, kdo bude mít o ni zájem, si ji může koupit i na našem e-shopu https://aos-knihy.cz/kniha/mezi-svymi-rymy a díky tomu dostane navíc knihu Petrových básní s jeho podpisem. Samozřejmě bude pak k dispozici v knihkupectvích a na různých akcích,” prozradil Pavel Mészáros z nakladatelství AOS Publishing.

 

Kniha veršů Mezi svými rýmy se pak ještě letos dočká i své audiopodoby, kdy básničky budou načítat herci a umělci z Baťkova blízkého okolí.

 

Báseň o Václavu Neckářovi:

 

Stín kolonád

 

Ve stínu kolonád

v altánu u pramene

lehce se připozdívá.

Stojí tu pod nebesy

jak kámen u kamene

a do hloubi se dívá.

Do hloubi svojí duše

propasti zatemněné

kde na dně voda živá

svou cestu ven si klestí.

Ve stínu kolonád

jen kousek od náměstí

Vašek Neckář zpívá

o lásce a nekonečném

štěstí.


Zdroj: Metropol / foto: archiv P. Baťka

Každý, kdo si knihu koupí, podpoří pomoc mladému handicapovanému sportovci Radku Zelinkovi

Petr Batěk zatím s maketou knihy, která vyjde za pár dní

Petr Batěk není jen herec a muzikant, ale i básník a romantik

Nyní složil i básničku o Václavu Neckářovi

Tématické zařazení:

 » Kultura