Ministr kultury udělil ocenění Artis Bohemiae Amicis - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Ministr kultury udělil ocenění Artis Bohemiae Amicis

foto archiv

Praha | Ministr kultury předal medaile Artis Bohemiae Amicis. Letos byla oceněna historička Markéta Pánková a klarinetista a skladatel Jiří Hlaváč.

 

Jiří Hlaváč je klarinetista, saxofonista, pedagog, moderátor, hudební organizátor a skladatel. Narodil se ve Zlíně, absolvoval klarinetovou třídu Antonína Doležala brněnské konzervatoře a ve studiu pokračoval na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze u Vladimíra Říhy.

Deset let působil jako pedagog na plzeňské konzervatoři, kde jeho klarinetovou třídou prošla řada výrazných talentů.  Od roku 1990 působí na HAMU v Praze jako pedagog klarinetové hry, v roce 1997 byl jmenován docentem a v roce 2000 profesorem v oboru hudební umění – klarinet. Od roku 1994 pravidelně vyučuje na domácích i zahraničních mistrovských kursech. 
V roce 1975 založil a dodnes vede soubor Barock Jazz Quintet; na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let byl členem Adamusova dechového tria, od roku 1982 je členem Českého dechového tria. S těmito soubory nastudoval stovky skladeb, absolvoval tisíce vystoupení a projel desítky zemí. Jiří Hlaváč se také soustavně věnuje činnosti sólistické a spolupracuje s řadou orchestrů a komorních souborů u nás i v zahraničí. Pravidelně je zván do porot mezinárodních hudebních soutěží v Evropě i v zámoří. 

Markéta Pánková vystudovala obor historie a sociologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Svým dlouholetým působením v rámci – nejen - komeniologické vědní oblasti se řadí k výjimečným osobnostem, u nichž se snoubí vizionářské myšlenky s organizačním umem. Svým přístupem podnítila řadu kolegů a kolegyň napříč společenskovědními obory ke spolupráci na historickém výzkumu a přivedla je k šíření myšlenek J. A. Komenského. 

Svojí celoživotní prací přispěla ke zvyšování povědomí o zvláštním významu „Učitele národů“ a k propagaci české pedagogiky. Její spoluautorství na tematicky zaměřených literárních projektech pomohlo proslavit Komenského v mnoha zemích po celém světě. 

Markéta Pánková také vytrvale podporuje rozvoj muzejně-edukačních aktivit pro děti a mládež v těsné souvislosti se společenským zájmem.
Medaile Artis Bohemiae Amicis je určena k ocenění dlouhodobé a významné činnosti fyzické osoby, jež cílevědomě přispěla nebo přispívá k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí.

Zdroj: Metropol

Tématické zařazení:

 » Kultura