Do ČR poprvé míří mužský tbiliský operní sbor Suliko - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Do ČR poprvé míří mužský tbiliský operní sbor Suliko

foto archiv

Praha | Naprosto unikátní vystoupení chystá gruzínský soubor sólistů 'Tbiliské opery' „Suliko“, který se poprvé představí v České republice. Jediný mužský “operní sbor” zapsaný na seznamech UNESCO vystoupí 9. listopadu 2018 v pražském Rudolfinu.

 

Soubor “Suliko”, který zpívá bez účasti hudebních nástrojů ( tzv. akapela), byl založen v roce 2007. Je to jeden z nejpopulárnějších folklórních souborů v Gruzii. 

„Je to jediný soubor na světě gruzínské folklórní hudby, kde jsou interprety současní sólisté opery. Soubor je miláčkem publika nejen v Gruzii, ale i za jejími hranicemi. Gruzínská hudba, folklór, vícehlasný zpěv se staly obchodní značkou Gruzie. Mnoha lidem na světě se zalíbila gruzínská hudba. Všude zanechávají okouzlující, nezapomenutelný dojem,” říkají zástupci produkcí Royal Wedding Prague a Events Production, které představení do České republiky přivážejí.

Soubor „Suliko“ zaznamenal obrovské ohlasy všude, kde vystupoval, jako například v Německu, Francii, Polsku, Litvě, Lotyšsku, Turecku, Řecku, Izraeli, USA a dalších zemích. V jejich obsáhlém repertoáru je folklór, gruzínské městské písně (romance), které jsou interpretovány vícehlasně. Soubor se také mnohokrát účastnil oficiálních recepcí gruzínských velvyslanectví v různých zemích světa. Byl vyznamenán státními cenami. 

Mužský soubor „Suliko“ je v Praze poprvé a jejich koncert ve Dvořákově síni Rudolfina bude nezapomenutelnou a neobvyklou podívanou!

 

Zdroj: Metropol

Tématické zařazení:

 » Kultura