Kinematovlak přiveze pohádky na nádraží - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Kinematovlak přiveze pohádky na nádraží

foto archiv

Zlín | Dnes vyrazí na cestu přes 13 moravských a českých měst Kinematovlak Českých drah, který je součástí doprovodného programu 58. ročníku Zlín Film Festivalu. Toto "kino na kolejích" přiváží nejen zábavu, ale chce také poučit.

 

Součástí soupravy je proto i tzv. Historický vagon s výstavou o dějinách železnice a historii měst, kudy vlak pojede. Čekání na projekci si můžou děti zpříjemnit také ve Vláčku Hráčku, vozu, který slouží jako dětská herna.

Letošní trasa Kinematovlaku povede ze Zlína na jih přes Hodonín a Břeclav do starobylého Znojma. Poté se jeho cesta stočí na sever přes Svitavy do Náchoda, kam dorazí 22. května. Pestrobarevná souprava pak bude křižovat severní Čechy přes Hradec Králové, Trutnov, Nymburk, 28. května dorazí do Poděbrad, poté bude následovat Turnov a Liberec. Své putování zakončí v Mladé Boleslavi.

Nápad vypravit Kinematovlak vznikl v roce 2004, protože mnoho dětí nemá možnost navštívit filmový festival ve Zlíně a užít si jeho atmosféru, a tak přišli organizátoři ve spolupráci s národním dopravcem na myšlenku dovézt filmy za dětmi vlakem a uspořádat přehlídku festivalových filmů pro nejmenší publikum v jeho vozech. Letos se tak nejmenší návštěvníci „kina na kolejích“ mohou těšit například na Krtkova dobrodružství, Macha a Šebestovou, pohádku O víle Amálce nebo O makové panence a další.

Všechny projekce Kinematovlaku jsou zdarma. Promítání začíná vždy v 9:00 hod. a probíhá v intervalech po 30 minutách. Dopolední projekce jsou vždy určeny školkám a školám, odpolední program je složený z pohádek s delší stopáží a je určený pro širokou veřejnost. Poslední promítání je v 15:00 hod. Do následující stanice odjíždí vlak vždy po ukončení poslední projekce.

 

Zdroj: Metropol

Tématické zařazení:

 » Kultura  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření