Knihu Česká Lípa město na Ploučnici ocenil i Jindřich z Lipé - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Knihu Česká Lípa město na Ploučnici ocenil i Jindřich z Lipé

foto archiv

Česká Lípa | Na křest nové knihy Česká Lípa město na Ploučnici, kterou vydalo město Česká Lípa, se během obhlídky svého panství zastavil také Jindřich z Lipé, zakladatel města.

 

Významnou postavu z českolipských dějin ztvárnil herec Miroslav Kučaba a spolu s herečkou Janou Kolářovou z divadelního klubu Jirásek zpestřili akt křtu v hudební kavárně v Doo-Bop Union organizovaný 26. dubna českolipskou radnicí. Kmotrem knihy, na které se podílelo 14 autorů, se stal dlouholetý sportovní komentátor České televize Pavel Čapek, rodák a patriot České Lípy. 

Úvodní slovo patřilo starostce města Romaně Žatecké. „Za knihou je obrovský kus poctivé práce, tři roky jsem ji řídila a prošli jsme si různými etapami – od samotné veřejné zakázky přes hledání vhodného názvu a grafiky, posuny a kompromisy a naopak paličaté trvání na vysoké kvalitě obsahu i zpracování. Byla to radost i nervy, ale nelituju, stálo to za to. Obsahově i zpracováním je to nebývalé dílo. Každá kapitola, každá fotografie mnohokrát prošla rukama a očima autora, editora, korektora, grafika a tří odborných konzultantů. Svým rozsahem je to nejobsáhlejší dílo, jaké kdy bylo o České Lípě sepsáno a v takto ucelené formě vydáno. Děkuji všem, kteří se na tom podíleli. Zejména Jiřímu Kratochvílovi, který byl hlavním koordinátorem celého vydání,“ říká starostka na adresu obsáhlé publikace, kde je uvedena také celá řada informací a obrazového materiálu, jež doposud nebyly publikovány.  „Kniha má 608 stran, na kterých je 900 obrázků, 425 tisíc slov a když vezmeme v úvahu, že české slovo má v průměru 5,6 písmenka, tak tu je v přepočtu více než 2 milionů písmenek,“ uvedl s úsměvem Jiří Kratochvíl, který společně se starostkou a kmotrem knihu pokřtili.

Od pátku 27. dubna je výpravná publikace v prodeji za 1.900 Kč. Zachycuje vývoj České Lípy od samých prvopočátků až do 90. let minulého století. Kromě historie tu jsou také kapitoly věnované přírodě, kostelům, významným městským stavbám včetně radnice, školním budovám, dopravě a železnici, řece Ploučnici, ulicím a historii jejich názvů, významným rodům, purkmistrům i starostům. Foto: Starostka Romana Žatecká a Jiří Kratochvíl.

 

Zdroj: Metropol

Tématické zařazení:

 » Kultura