Severočeské divadlo uvede v premiéře Kouzelnou flétnu - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Severočeské divadlo uvede v premiéře Kouzelnou flétnu

Foto archiv

Ústí nad Labem | Severočeské divadlo v Ústí nad Labem uvede v pátek 16. února v 19 hodin premiéru opery W. A. Mozarta Kouzelná flétna v německém originále s českými titulky.

 

Německé libreto k opeře napsal Emanuel Schikaneder. Autoři vyšli z tradice starovídeňské kouzelné opery. Kouzelná flétna se stala nejslavnější ukázkou tohoto žánru nejen díky pohádkovému příběhu, ale také kvůli odkazům na zednářskou symboliku a v neposlední řadě díky Mozartově okouzlující hudbě.

Rok po vídeňské premiéře se opera hrála i v Praze a to v budově dnešního Stavovského divadla 25. října 1792. Jde o jedno z nejhranějších děl světového operního repertoáru. Podle slov ředitele divadla Miloše Formáčka jde o vděčný, divácky poutavý titul. „Je to nadčasový příběh, který vzbuzuje velký ohlas i v zahraničí. Na dva roky nyní máme nabídky na představení v zahraničí, jako například v rakouském Villachu, německém Wormsu či francouzském Štrasburku,“ uvedl Miloš Formáček.

Představitel Sarastra Pavel Vančura doplnil, že se na ústeckou premiéru těší jak kvůli skvělé akustice v divadle, tak i nádherným, pohodlným kostýmům.

Reprízy jsou naplánovány na 18. února v 17 hodin a 27. března v 19 hodin. (top)

Zdroj: Metropol

Tématické zařazení:

 » Kultura