Hand to hand combat ovládla Češka - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Hand to hand combat ovládla Češka

foto archiv

Tula | Martina Ptáčková je jediná Češka, která vyhrála nedávné Mistrovství světa v Rusku v hand to hand combat, tedy sportu, který cvičí ozbrojené a speciální složky. Byla jediným zástupcem na tomto turnaji. Kromě toho je čtyřnásobnou mistryní světa v kickboxu.
Světový šampionát se konal koncem měsíce na horké půdě v ruské Tule. Na mistrovství se sjela celá špička nejlepších závodníků z různých bojových disciplín z mnoha koutů světa napříč všemi kontinenty.

 

Hand to hand combat je sport, který se nejvíce podobá boji na ulici. Tento bojový sport byl speciálně vytvořen na základě dlouhodobých zkušeností ruských bojových systémů. Veškerá sebeobrana a bojová umění mají původ v armádě. Na rozdíl od MMA či grapplingu se, ale při Hand to hand fighting bojuje v kimonech. „Na ulici lidé taky chodí v oblečení, kimona proto lépe simulují reálnou situaci. Druhého člověka při boji chytíte za kimono, stejně jako byste chytli útočníka na ulici za bundu. Jedná se o velmi rychlý a agresivní bojový sport,“ říká Martina Ptáčková.

Cílem zápasu je protivníka knock-outovat nebo ho donutit se vzdát. Sport cvičí ozbrojené složky a speciální jednotky. Využívají se zde všechny prvky ze všech bojových sportů.  Je zde třeba ovládat dobře box, kickbox, judo, zápas, sambo, jiu jitsu atd. Zápasník musí být připraven po všech směrech. Důležitá je i dobře zvolená taktika, fyzická a psychická odolnost.  Technické dovednosti se prolínají s využitím síly. Kdo chce uspět, musí být obratný, rychlý, silný a trpělivý.

„Neměla jsem strach, ale cítila velký respekt. Člověk udělá jednu chybu a je konec. Na zápasy jsem šla, ale pozitivně naladěná. Někdo se narodí bojovníkem, druhý je fotbalista a tanečník. Každý sport má svá úskalí,“ říká Martina Ptáčková.

Zdroj: Metropol

foto archiv

foto archiv

foto archiv

Tématické zařazení:

 » Sport  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření