Na Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem se bude útočit na český rekord - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Na Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem se bude útočit na český rekord

zdroj: RunCzech

Ústí nad Labem | Ambiciózní plány mají elitní atleti na sedmém ročníku Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem. Nejrychlejší běžci včetně loňského vítěze Barseliuse Kipyega budou znovu atakovat hodinovou...

 

hranici, jedna z nejlepších půlmaratonkyň historie Violah Jepchumba zaútočí na rekord závodu a vylepšit svoje vlastní ústecké tuzemské maximum se pokusí také Jiří Homoláč. A to nejlepší na konec – Eva Vrabcová-Nývltová vyhlásila útok na nejlepší český půlmaratonský čas všech dob!   
Řada elitních atletů se do Ústí nad Labem vydá pouhý týden po Birell Grand Prix Praha. „Desítka noční Prahou se vydařila doslova fenomenálně. Když vám na závodě padne světový rekord a ženy poprvé v historii běží pod půl hodiny, jinak se to nazvat nedá. I když rekord teprve čeká na schválení,“ připomíná prezident organizačního výboru RunCzech Carlo Capalbo výkon Joyciline Jepkosgei. „Nemůžu slíbit, že se při Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem poběží nové světové maximum, ale určitě se bude útočit na prolomení hodinové hranice a český rekord. A to za to, myslím, taky stojí,“ dodává Capalbo.
Dosavadní české ženské půlmaratonské maximum je už hodně fousaté. 24. září, rok 1994, mistrovství světa v půlmaratonu, Oslo, Norsko. Takové byly kulisy k historickému výkonu Aleny Peterkové. Její čas 1:11:02 tehdy znamenal 13. místo a dodnes se drží na špičce historických českých tabulek. Trvalo přes 20 let, než se k němu některá běžkyně přiblížila. Evě Vrabcové-Nývltové se to loni podařilo na čtyři vteřiny, když při Sportisimo 1/2Maratonu Praha běžela čas 1:11:06. A právě oněch pár vteřin bude chtít nyní ze svého času srazit!
Sedmý ročník Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem odstartuje z Mírového náměstí v sobotu 16. září v 15.00. Kromě 3 700 účastníků hlavního závodu se na nesoutěžní tříkilometrový běh v 13.30 vydá 3 000 účastníků dm rodinného běhu. V pravé poledne pak na stejném místě startuje Spolchemie Český pohár v Handbike určený handicapovaným sportovcům. Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem pak v přímém přenosu odvysílá ČT Sport, přenos začíná v 14.50.

Zdroj: RunCzech

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Sport  

 » Kraje  » Ústecký