Litvínovští důchodci trénují sebeobranu - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Litvínovští důchodci trénují sebeobranu

Ikona

18. dubna 2008, 10.45 | Litvínov/ V rámci prevence litvínovská městská policie některé seniory učí sebeobranu. Její výuka patří do série přednášek a diskuzí v jednotlivých klubech důchodců. „Sebeobrana není stěžejním tématem práce s důchodci. Hlavní je prevence. Učíme seniory, jak se vyhýbat situacím, kdy by mohli být ohroženi,“ řekla preventistka litvínovských strážníků Jana Čapková.

 

Mezi informace, které senioři od strážníků získají, je třeba jak minimalizovat následky trestného činu. Například se učí kde a kolik peněz mít u sebe, jak se chovat na ulici při podezření, že jsou sledováni, jak se chovat  na poště při výběru důchodu a mnoho dalších užitečných informací. Ty jsou zaměřeny také na silniční provoz. „Mnozí senioři nedbají na povinnosti chodců, vstupují do silnice mimo přechody. Na tyto prohřešky je upozorňujeme,“ dodala Čapková. Pro větší bezpečnost důchodců v silničním provozu městská policie důchodcům rozdává reflexní pásky, aby ve tmě byli lépe vidět.

 

V sebeobraně se důchodci učí nejednoduší a fyzicky nejméně náročné způsoby, jak se ubránit. Strážníci jim prozradili finty, jak pachatele vylekat, omezit mu možnost je napadnout. Strážníci také předvedli pomůcky, které by mohli seniorům usnadnit svoji obranu. Mnozí důchodci si s radostí výcvik sebeobrany vyzkoušeli a sami přiznali, že chvaty budou nacvičovat při svých hodinách cvičení.

Tomáš Branda

 

Strážník Jaromír Šudoma cvičí s jednou ze seniorek chvaty sebeobrany.

Foto: Tomáš Branda

 

Tématické zařazení:

 » Sport