Zastupitelský klub Společně pro Prahu 4 odmítá zbytečný prodej pozemku pro obchodní řetězec. - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Zastupitelský klub Společně pro Prahu 4 odmítá zbytečný prodej pozemku pro obchodní řetězec.

Praha I Na zastupitelstvu Prahy 4 to už pár týdnů docela vře. Důvodem sporu je prodej parcely o rozměru 80 m2 na konci promenády v ulici Horáčkova. Zatímco koalice (ANO,TOP09 a ODS) je nakloněna prodeji zeleně, opozici (STAN/KDU-ČSL) se to nelíbí.

 

Podle nás, jak říká opoziční zastupitel Lukáš Zicha (STAN), se tu otevírá cesta ke zcela zbytečné privatizaci. Přitom prodejní cena pro městskou část není výhodná. Téměř půl milionu by Praha 4 od Lidlu vyinkasovala za 5 let pronájmu. Kupní smlouva díky našemu nátlaku nebyla prozatím podepsána.

 

Opozice Prahy 4 navrhuje jasné řešení celého sporu. "Okamžitá revokace usnesení prodeje, okamžitý generální úklid promenády, vypsání soutěže na revitalizaci celého území a vyčlenění finančních prostředků do rozpočtu Prahy 4 pro rekonstrukci promenády," říkají zastupitelé z opozičního tábora.

 

Prodej parcely nemá podle nich na rekonstrukci prodejny vliv a Lidl se prý bez pozemku obejde. „Problémem je, že MČ Praha 4 zcela ztratí zásadní vliv na rozhodování o tom, co na něm bude stát. Nevhodné stavební zásahy nevratně poškozují promenádu, která je velmi ceněna odborníky,“ říká za opoziční klub STAN/KDU-ČSL Lukáš Zicha.


Opozice namítá, že jde o lukrativní místo, tudíž i parcelu, protože se zde v budoucnu plánuje křížení linek metra C a D a pozemek má tím pádem daleko vyšší hodnotu.

 

"Máme radost, že Norma prodala zanedbanou prodejnu Lidlu, ale prodej 80m2 přilehlé zeleně Prahou 4 obchodnímu řetězci Lidl považujeme za zcela zbytečný. Nová krásná prodejna vyroste i bez prodeje zeleně uprostřed promenády, kterou chce dle důvodové zprávy Lidl využít jako obslužnost s vybetonováním, instalací gumové rohože a zastřešením vozíků, které zničí pohledovou vzdušnost celé promenády," dodává opozice STAN/KDU-ČSL.

 

Současná koalice tvořena ANO, TOP 09 a ODS, která v minulosti prosadila privatizaci školy, školky i polikliniky argumentuje tím, že si prostor zaslouží veřejné vybavení na úrovni 21. století: „Chceme, aby tam byla prodejna, která bude kultivovat veřejný prostor.“ zní z úst koaličních radních.

 

S tímto nesouhlasí opoziční zastupitel Lukáš Zicha, který dodává, že prodej zeleně za účelem výstavby přístřešku pro nákupní vozíky není kultivace 21. století.



 

 

 

 

 

 



 

 

Zdroj: Metropol/ Foto: archiv

Tématické zařazení:

 » Politika