Ministr dopravy chce z ŘSD udělat akciovku! - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ministr dopravy chce z ŘSD udělat akciovku!

Praha I Naprosto průlomový krok chystá ministerstvo dopravy. Z tolik a často kritizovaného Ředitelství silnic a dálnic chce vytvořit akciovou společnost. Ministr Vladimír Kremlík doufá ve zrychlení staveb a větší efektivitu. Instituce by se prý měla transformovat do dvou let.

 

Nejde však o žádnou novinku. Nápad přetvořit ŘSD na akciovku se probíral už za minulých vlád, ale nikdy k realizaci nedošlo. Plán na zahájení transformace hodlá Kremlík předložit na jednání vedení ministerstva ještě tento týden.

 

„Nechal jsem si na ministerstvu vypracovat některé varianty, které by z hlediska dopravní infrastruktury, financování infrastruktury, z hlediska odpovědnosti právnické osoby mohl vést k efektivnější výstavbě a urychlení výstavby. Zítra tento materiál budeme projednávat a předpokládám, že bude schválen a mohou začít první kroky k transformaci,“ řekl ministr s tím, že podobnou změnu se podle něj podařilo uskutečnit u Letiště Praha a Českých drah.

 

Zrovna však u Českých drah ale k efektivitě příliš nedošlo a tato „firma“ si často takzvaně dělá co chce. Na řadě míst navíc nemá konkurenci v dopravě, čímž si je jista sama sebou. Ke všemu, byť akciovka, stále v mnohém zastaralá. Na což upozorňují cestující i řada odborníků.

 

Je si vědom toho, že to bude vyžadovat změnu některých předpisů, ale první kroky k přeměně státní organizace mohou začít.

 

Ministerstvo se prý inspirovalo například rakouským modelem, kde však nutno podotknout vše funguje „tak trochu jinak“. „Mám od této změny na akciovou společnost velká očekávání, a to z hlediska odpovědnosti, z hlediska profesionality lidí, i z hlediska toho, že ty lidi konečně budeme moci za kvalitní práci zaplatit. To samozřejmě dnes nejde, protože Ředitelství silnic a dálnic je příspěvková organizace,“ uvedl Vladimír Kremlík.

Zdroj: Metropol / foto: archiv ÚZSVM

Tématické zařazení:

 » Politika