Ťok končí ve vládě i v politice! Kdo přijde po něm? - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ťok končí ve vládě i v politice! Kdo přijde po něm?

Praha I Nejdéle sloužící ministr dopravy Dan Ťok (ANO) končí. Nejenom ve funkci ministra, ale i v politice. Prý je unavený a zklamaný. Kdo přijde po něm, neřekl. Neprozradil to ani premiér Andrej Babiš.

 

Ťok je v úřadu od prosince 2014. Termín jeho odchodu a jméno nástupce premiér před středeční schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem nechtěl zdělovat. Co ale řekl je, že nový ministr nebude z hnutí ANO. 

 

„Dan Ťok se nemá za co stydět, udělal kus dobré práce,” prohlásil Babiš.  Opozice ale míní, že byl ve funkci neúspěšný a nezvládal svůj resort. Lidé z oboru mu vyčítají pomalou výstavbu silnic a dálnic a také to, že se od nich nepodařilo rychle odstranit billboardy. Někteří naopak chválí soutěž na provozovatele mýtného systému a stabilizaci resortu.

 

„Na odchodu jsem se už dříve dohodl s Andrejem Babišem. Na premiérův návrh podle ústavy členy vlády jmenuje a odvolává prezident. Dan Ťok chtěl kabinet opustit podle svých slov už v lednu, Babiš to ale tehdy nepřijal. Ještě před týdnem přitom ministr spekulace o svém odchodu z ministerstva dopravy označil za aprílový žert.

 

„Nechci se do budoucna věnovat politice. Ještě si ale rozmyslím, zda složím i poslanecký mandát. Necítím se unaven prací, ale útoky, které na mě byly vedeny,” uvedl. 

 

Se svou prací na ministerstvu je Ťok spokojen. „Mýto je vysoutěženo, tam jsem udělal svoji práci. Neutekl jsem z boje, vybojoval jsem nejdůležitější boj," řekl a za další úspěch označil to, že se začaly stavět dálnice. Jako hlavní úkol pro svého nástupce jmenoval pokračování ve stavbách a jejich rychlejší přípravu. Podle premiéra odvedl Dan Ťok "strašně" práce včetně kroků proti korupci či transparentního výběru provozovatele mýtného.

 

Do funkce přišel z místa generálního ředitele stavební společnosti Skanska. Při svém jmenování se stal desátým ministrem dopravy za posledních šest let, trend rychlého střídání šéfů resortu se mu tak podařilo zvrátit.

Zdroj: Metropol / foto: archiv

Kdo Dana Ťoka nahradí, premiér Andrej Babiš ještě neprozradil

Tématické zařazení:

 » Politika  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření