Slovensko přepsalo dějiny! Prezidentkou bude žena Zuzana Čaputová - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Slovensko přepsalo dějiny! Prezidentkou bude žena Zuzana Čaputová

Bratislava I Jednu z mála žen ve vedení státu bude mít nově Evropská unie, konkrétně Slovensko. Prezidentské volby tu v sobotu vyhrála právnička a protikorupční aktivistka Zuzana Čaputová. O 16 procent hlasů porazila svého soupeře, eurokomisaře Maroše Šefčoviče.

 

Čaputové jako prezidentce už po sečtení více než poloviny okrsků již pogratulovala opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS). „První prezidentka v dějinách Slovenska, ale i Československa znamená výrazný modernizační krok, kterým prošla naše společnost a je křehkým vítězstvím liberální demokracie," uvedla SaS. 

 

Budoucí prezidentce pogratuloval i její soupeř Maroš Ševčovič i současný, dosluhující prezident Andrej Kiska, který Čaputovou podporoval celou dobu. Ona sama poděkovala všem za hlasy a prozradila, kam povede její první cesta. „Bude to Česká republika a velmi se na to těším. Prezidenta Miloše Zemana respektuji jako legálně a demokraticky zvoleného prezidenta,” uvedla stručně první žena ve vedení Slovenské republiky.

 

Sama také zdůraznila, že i přes svůj prezidentský úřad chce i nadále zůstat dobrou matkou a partnerkou. Její manžel Peter se tak stane prvním mužem, což je i pro Slovensko novinkou. Doposud měli, stejně jako třeba my a další státy, pouze první dámy. 

 

Slovensko už ale zkušenosti se ženou v nejvyších kruzíc má. Před lety byla v postu premiérky Iveta Radičová. Mnoha Slováky oblíbená, ale pro mnohé také kontroverzní žena. 

 

Čaputová si je však vědoma, že její role nebude snadná. Bude čelit celé řadě kritik a možná i snahám o podrazy, jak uvedli i politologové, kteří dobře vědí, že pro část politické reprezentace i obyvatelstva je tato žena v podstatě ‘nepřijatelná’. Ale nezbude jim nic jiného, než ji začít respektovat a dát jí minimálně šanci předvést, co dokáže.

Zdroj: Metropol / archiv

Zuzana Čaputová se stane budoucí prezidentkou SR

I takhle někteři vnímají novou prezidentku Zuzanu Čaputovou

Tématické zařazení:

 » Politika  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření