Před 26 lety vzniklo Občanské fórum, později se rozpadlo na několik politických stran - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Před 26 lety vzniklo Občanské fórum, později se rozpadlo na několik politických stran

zdroj: gymcheb.cz

Praha | V listopadu 1989 vznikla politická hnutí Občanské fórum a Verejnosť proti násiliu, která významně ovlivnila politickou situaci a vývoj v postkomunistickém Československu po revoluci. Během následujících let se,,,

 

hnutí rozdělila na strany, které ovlivňují českou a slovenskou politiku dodnes. Občanské fórum (OF) vzniklo dva dny po vypuknutí sametové revoluce. Sdružovalo mnoho politických a ideových směrů, které společně odmítali totalitní komunistický režim. Předsedou se v říjnu 1990 stal Václav Klaus. Jeho volba definitivně Občanské fórum rozdělila, pro řadu bývalých disidentů byla nepřijatelná Klausova koncepce klasické politické strany.

V roce 1991 se definitivně rozpadlo na Klausem vedenou Občanskou demokratickou stranu s pravicovým programem tržních reforem a Občanské hnutí, které se orientovalo více doleva a kde skončila většina intelektuálně zaměřených členů prosazující Havlovu myšlenku "nepolitické politiky". "ODS měla velice úspěšnou komunální politiku, proto se stala silnou stranou. A samozřejmě to pomohlo i Klausovi jako špičce ODS," řekl Kubáček.

Důvod, proč se OF nakonec rozpadlo na několik politických stran a hnutí, byla názorová roztříštěnost jeho členů. Shromažďovalo různé skupiny s odlišnými názory na vedení státu, různými cíly a zájmy. Z dnešního pohledu lze říct, že OF sdružovalo antikomunisty zaměřené na pravicovou, středovou i levicovou politiku. "Občanské fórum se shodovalo na kritice komunismu, ale neshodli se na způsobu vlády, reformách a názorech," řekl agentuře Mediafax politolog Jan Kubáček.

OF ještě před jeho rozpadem opustila skupina konzervativně zaměřených politiků, kteří založili Občanskou demokratickou alianci (ODA). Na rozdíl od občanských demokratů, kteří se ve vrcholné politice udrželi do dnes, ODA tak silná nebyla. "ODA byla uzavřenější, nestarala se o komunální politiku. Měla moc globální, universální politiku a řešila jen některá témata," řekl Kubáček. Její zánik odůvodnil právě tím, že lidé chtěli to, co jim nabízela ODS, tedy řešit konkrétní domácí problémy. Zániku ODA pomohly i aféry kolem financování strany.

Na Slovensku obdobnou funkci, jako u nás OF, zastávalo hnutí Verejnosť proti násiliu (VPN). K jeho zakladatelům patřili Milan Kňažko, Ján Budaj, Fedor Gál, Jozef Kučerák a další. "VPN ale bylo zaměřené levicověji oproti OF. Prosazovali sociálně liberální, konzervativní a křesťanské názory. Odmítaly tak silné a přímé reformy, které navrhoval Václav Klaus," komentoval Kubáček. Z VPN se postupně vyčlenilo několik slovenských politických stran, například HZDS - Hnutie za demokratické Slovensko v čele s Vladimírem Mečiarem.

Tématické zařazení:

 » Politika