Lidovečtí senátoři vyzvali prezidenta Zemana k respektování zahraniční politiky ČR - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Lidovečtí senátoři vyzvali prezidenta Zemana k respektování zahraniční politiky ČR

zdroj: KDU-ČSL

Praha | Senát dnes přijal na návrh Václava Hampla z klubu KDU-ČSL a nezávislých usnesení, které reaguje na vystoupení prezidenta Zemana v Radě Evropy. Senátoři s výroky prezidenta týkajícími se ruské anexe...

 

Krymu nesouhlasí a vyzvali prezidenta k respektování zahraniční politiky České republiky.
„Považujeme za nepřijatelné, aby prezident republiky prezentoval ve veřejném vystoupení na mezinárodním fóru své osobní názory, které jsou zcela v rozporu se zahraniční politikou vlády,“ uvedl senátor Václav Hampl, předseda Výboru pro záležitosti Evropské záležitosti.
Senátoři ve svém usnesení vyjádřili nesouhlas s výroky prezidenta, které se týkaly ruské anexe Krymu. Vyzvali prezidenta, aby respektoval zahraniční politiku České republiky a zásady mezinárodního práva. Usnesení schválily čtyři pětiny přítomných senátorů, pro návrh hlasovali všichni přítomní lidovečtí senátoři.
„Slova prezidenta způsobila silné reakce zahraničních partnerů České republiky. Proto jsem považoval za vhodné, aby Senát reagoval a ujistil zahraniční partnery, že nedošlo ke změně naší zahraniční politiky,“ doplnil senátor Václav Hampl z klubu KDU-ČSL a nezávislých.
 
Přijaté usnesení:
Senát Parlamentu České republiky
 
1. Nesouhlasí
s výroky prezidenta republiky pronesenými na plenárním zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy dne 10. října 2017 týkajícími se ruské anexe Krymu, které jsou v rozporu se zahraniční politikou České republiky. Těmito výroky prezident republiky legitimizuje agresi, která je v rozporu s mezinárodním právem.
 
2. Připomíná
své usnesení č. 545 z 28. schůze 10. funkčního období, ve kterém v souladu s vládní pozicí mimo jiné konstatuje, že Krym je nadále součástí Ukrajiny. Jeho oddělení od Ukrajiny je výsledkem ruské agrese a nemá oporu v mezinárodním právu.
 
3. Vyzývá
prezidenta republiky, aby respektoval zahraniční politiku České republiky a zásady mezinárodního práva. Zdroj: KDU-ČSL

Zdroj: KDU-ČSL

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika