Kandidát ODS Tomáš Rieger: Stát není firma - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Kandidát ODS Tomáš Rieger: Stát není firma

zdroj: ODS

Praha | Co vás přivedlo k politice? Můj vstup do ODS v roce 2003 byl přirozenou součástí osobnostního vývoje. Od malička mi bylo rodiči vštěpováno do hlavy, že komunizmus, ve kterém jsem vyrůstal a za kterého byla moje...

 

matka perzekvována (neprošla prověrkami po srpnové okupaci v roce 1968), je systémem špatným a nepřijatelným, jelikož je v něm z jeho samotné podstaty surově pošlapávána svoboda. Revoluci a přechod k demokracii v roce 1989 jsem proto přivítal s velkým nadšením a hned v listopadu jsem se se svým tehdejším spolužákem z gymnázia zapojil do aktivní pomoci v litoměřickém Občanském fóru. Pomáhali jsme tenkrát hlavně s distribucí a výrobou letáků, plakátů a novin a organizací mítinků. Po zhruba půlroce poměrně intenzivní dobrovolnické práce v OF jsem s aktivismem přestal a zřejmě jsem se tenkrát rozhodl dospět. To se snad nakonec i stalo (smích) a na prahu třicítky jsem rozšířil řady členů ODS. Sedm let působím v komunální politice v Chabařovicích a poslední cca 3 roky ve strukturách ODS na oblastní a regionální úrovni.
 
S čím jdete do voleb?
Především s přesvědčením, že i vrcholná politika se dá dělat tak, aby se na sebe člověk mohl každé ráno podívat s čistým svědomím do zrcadla a také s čistým jménem, které není poskvrněné žádnou, byť třeba jen napůl pravdivou kauzou. Takto jsem v případě volebního úspěchu připraven pracovat pro náš Ústecký kraj, ve kterém jsem se narodil a kde už bez přestávky 43 let žiji. Všichni vědí, že ODS si v posledních letech prošla velkou krizí a propadla se takřka na hladinu volitelnosti. Mnohé se u nás změnilo, řada členů nás opustila poté, co jsme pro ně s klesajícím vlivem a možností přiživení se na úspěchu přestali být zajímavými – proběhla velká očista. Co však veřejnost už neví, je fakt, že tato očista ještě zdaleka není ukončena. Jde o proces, který i vzhledem k demokratickým mechanismům v našich stanovách ještě bude několik let trvat. Týká se to pochopitelně i ODS v Ústeckém kraji.
 
Jak na vás jako na kandidáta do sněmovny reaguje veřejnost v rámci kampaně? 
Veskrze pozitivně a dělá mi to radost. Vůbec jsem se od doby, kdy se ze mě stal homo politicus, setkal s poměrně málo negativních reakcí na mou politickou angažovanost. Přičítám to skutečnosti, že jsem pro okolí čitelný a důvěryhodný a velmi mi do budoucna záleží na tom, aby to tak zůstalo.
 
Co si myslíte o politické kultuře v naší zemi?
Život mě naučil, že po čertu chodí ďábel. Přesto nevím, zda to může být ještě horší. Dokážete si představit Dr. Miladu Horákovou, že by seděla v dnešní Poslanecké sněmovně a „poslouchala vulgární výlevy“ některých současných poslanců? Vždy, když se dívám na záznam jednání sněmovny, si představuji, že se na ně Dr. Horáková kouká, a stydím se. Vím, že změnit politickou kulturu je předsevzetí obrovské a jistě ne splnitelné za jedno volební období, přesto bych se rád v případě mého zvolení alespoň částečně zasadil o zlepšení této složky politiky, která se za poslední roky stala skutečně umouněnou popelkou a je už jen malý krůček k tomu, aby se poslanci začali v případě nedostatečných verbálních argumentů při výměně názorů fackovat jako na Ukrajině.
 
Myslíte, že Česko má být členem EU?
Jednoznačně ano. Tím, kde v Evropě Česká republika leží, jak je velká a jak má orientován svůj ekonomický systém, nevidím žádnou alternativu k EU. Stejné je to s naším členstvím v NATO. ODS je často podsouváno, že je stranou euroskeptickou. Uznávám, že jsme v minulosti takovou stranou byli, ale že už to není pravda a já jsem za tento posun rád. Jak pěkně říká pan prof. Fiala, jsme v ODS eurorealisté, jen máme dost jiné představy než soudruzi v Bruselu, jak by měla EU fungovat. EU má být pro své členské země prostorem s minimem bariér (vnitřní hranice, cla,…), má se snažit o vytváření spojnic mezi ekonomikami členských států, avšak za současného prosazování národních zájmů. být pro své členské země prostorem s minimem bariér (vnitřní hranice, cla,…), má se snažit o vytváření spojnic mezi ekonomikami členských států, avšak za současného prosazování národních zájmů a při zachování jeho svébytnosti a kulturních tradic, neboť to je ta pestrost jednotlivých národů a pravá multikulturní společnost! Ne násilím implementovaný pelmel etnické, kulturní, jazykové a náboženské svébytnosti a s pokusy o asimilaci proti naší vůli.  Věříme, že taková EU může fungovat.
 
Dá se podle vás řídit stát, kraje nebo obec jako firma? Jaký je váš postoj k EET?
Nemyslím si, že by v 21. století – kdy má takřka každý člověk smartphone – muselo být zavedení takového systému, jakým je elektronická evidence tržeb, nutně likvidační a kór moc obtěžující pro podnikatele. Mně na tom celém vadí jiná věc, vlastně dvě: z mého pohledu je daleko vážnější a strašně nebezpečná koncentrace všech citlivých obchodních dat z celého podnikatelského prostředí v rukách jednoho oligarchy. Za další je tu ten aspekt, kdy stát tvrdí, že je každý živnostník a priori gauner a zloděj, na kterého je nutné si posvítit. A jestli se dá stát řídit jako firma? No, asi dá, ale je to špatně. Stát prostě není firma. Až na několik procent obyvatelstva pracujícího pro stát nejsou občané zaměstnanci a stát není zaměstnavatel. Tečka.
 
Jste připravený na prohru?
Že se spíše neptáte, jestli jsem připravený na úspěch? To by přeci byla mnohem větší darda, se kterou bych se musel popasovat… (směje se). Ale samozřejmě počítám s oběma variantami a obě zvládnu.

Zdroj: ODS

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Více  » Rozhovory  

 » Politika  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření