Lidovci a Starostové: Oblast školství musí rozvíjet talenty dítěte a nabídnout kvalitní učitele - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Lidovci a Starostové: Oblast školství musí rozvíjet talenty dítěte a nabídnout kvalitní učitele

zdroj: Lidovci a Starostové

Praha | Lidovci a Starostové představili další bod volebního programu a jeho garanty – školskou a vzdělávací tematiku. Garanty vzdělávací části jsou předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a předseda hnutí STAN Petr...

 

Gazdík.
„Bez kvalitního, dobře zaplaceného a spokojeného učitele, který má také dobré postavení v rámci společnosti i ve škole, nemůže být kvalitní vzdělání. Bez kvalitního vzdělání zároveň nemůže být dobrá věda a výzkum, nemůže být ani vysoká inovativní schopnost našeho průmyslu, a tedy ani konkurenceschopnost. Proto je vzdělání naše priorita,“ řekl Pavel Bělobrádek.
Program počítá se zvýšením platů učitelů na 130 % průměrné mzdy, klíčové je omezení byrokracie a propojení školství s praxí. „Pokud se naše země nemá do budoucna stát skanzenem asijské ekonomky, kam se všichni budou jezdit dívat, jak to tady kdysi ve 20. století za časů průmyslové revoluce fungovalo, tak musíme výrazným způsobem posílit vzdělání a propojit je s praxí,“ konstatoval Petr Gazdík.
Jiří Mihola, odborník na školskou a vzdělávací tématiku za KDU-ČSL, považuje za klíčové zvýšení důrazu na moderní trendy na pedagogických fakultách, aby jejich absolventi dokázali své svěřence kvalitně připravit na život v podmínkách aktuálního století.
„Instituce školy stála u zrodu vyspělých civilizací, to bychom si měli uvědomit. Teď je na čase, aby tato země uvažovala o jiném způsobu řešení, který bude založen na efektivních krocích, nikoli jen mluvení, co by se mělo udělat. Tato země už nemá čas, aby přešlapovala na místě. Co se týká vysokých škol, považuji za klíčové jejich dovedení na mezinárodní úroveň,“ řekl Miroslav Bárta, vzdělávací expert Hnutí STAN
Program nezapomíná ani na tělesný rozvoj a proto počítá s prosazením 1 miliardy korun navíc na sportovní aktivity. Počítá také s podporou mládežnických sdružení a neprofesionálních oddílů typu Orel nebo Sokol.
Součástí kvalitního a celistvého vzdělávacího systému by měli být také odborníci z praxe; tedy ti, kteří mohou předávat bohaté zkušenosti, ale zároveň nemají pedagogické vzdělání.
Samozřejmostí by měl být dostatek míst v mateřských školách, dostupnost alternativních forem předškolního vzdělávání (lesní školky); program také počítá s fungováním škol s nižším počtem žáků, především v malých obcích.

Zdroj: Lidovci a Starostové

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření