Ministr Brabec si přijel U-ŽÍT Litoměřice - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ministr Brabec si přijel U-ŽÍT Litoměřice

zdroj: město Litoměřice

Litoměřice | Litoměřice patří v České republice mezi nejprogresivnější města při využití tzv. chytrých technologií, pomáhajících chránit a zkvalitňovat životní prostředí. Za jejich přístup město dnes pochválil ministr...

 

životního prostředí Richard Brabec, který navštívil na Mírovém náměstí probíhající akci U-ŽÍT Litoměřice. Při té příležitosti předal starostovi Ladislavu Chlupáčovi rozhodnutí o přidělení dotace na pořízení nových elektromobilů. 
„Litoměřice patřily mezi nejpřipravenější,“ vysvětlil ministr, proč získaly od ministerstva dotaci ve výši 1,7 milionu korun na nákup 6 elektromobilů a 2 hybridů. Dalších šest milionů město přidá ze svého. Nákup je však s využitím dotace a po vypsání výběrového řízení na dodavatele plánován až na konec příštího roku. V té době totiž končí operativní leasing na 10 elektromobilů a 2 hybridy, které město a jeho příspěvkové organizace využívají od konce loňského roku. „Zájem budeme mít o auta s dojezdem cca 300 kilometrů,“ konstatoval místostarosta Karel Krejza.
Ostatně elektromobily značek Tesla nebo Volkswagen či hybridní vozy Toyota mohli vyzkoušet i návštěvníci dnešní akce U-ŽÍT Litoměřice.  Soutěžilo se i o elektrokolo a další zajímavé ceny. Zaujala cykloelektrárna. Lidé si šlapáním do pedálů mohli dobít mobil či vyšlapat čerstvý džus. Prezentovaly se zde významné firmy z oblasti energetiky a automobilového průmyslu, jejichž zástupci představili nejmodernější technologie, vozidla a možnosti, jak šetřit energii a zlepšovat stav životního prostředí. Návštěvníci zkoušeli i elektrokola a viděli funkční ukázky solárních a tepelných čerpadel.  Zajímaly je i informace o nakládání se starými elektrospotřebiči, jak dobře zateplit, případně jak si vybrat kotel. Součástí akce byl také doprovodný kulturní program, v němž vystoupila zpěvačka Lenka Dusilová a další hosté.

Zdroj: Město Litoměřice

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kraje  » Ústecký  

 » Politika