Vladislav Vilímec: Je ostudné, že se potomci podkarpatských Čechů nedočkají odškodnění - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vladislav Vilímec: Je ostudné, že se potomci podkarpatských Čechů nedočkají odškodnění

zdroj: ODS

Praha | Poslanecká sněmovna se již po několikáté odmítla zabývat ve druhém čtení poslaneckou novelou zákona o odškodnění podkarpatských Čechů. Postupně se tak rozplývá naděje, že se ještě v tomto volebním...

 

období Česká republika vyrovná s potomky Čechů, kteří museli po druhé světové válce nedobrovolně odejít z Podkarpatské Rusi a zanechat svůj majetek Sovětskému svazu. 
Na druhé čtení přitom zákon čeká po projednání ve výborech od června loňského roku. Vinu podle poslance Vladislava Vilímce, který novelu inicioval, nesou zejména vládní poslanci za ANO a ČSSD. Právě ti - až na výjimky – hlasovali proti zařazení zákona na program, anebo se zdrželi hlasování.
„Je to smutné. Opět byla po mnoha předchozích pokusech jedna z posledních šancí posunout již projednávaný zákon v legislativním procesu. Vládní poslanci ANO a ČSSD až na čestné výjimky projednání zákona neumožnili. Nemám pro to jiné vysvětlení, než že je za tím cynický záměr. V mezidobí umírají další a další potomci podkarpatských Čechů a brzy již nebude koho odškodňovat,“ komentuje hlasování Vladislav Vilímec.
Na stole byl přitom podle něj kompromisní návrh, který řešil jen případy lidí, kteří sice nárok na odškodnění podle původní legislativy získali, nedožili se ale převodu peněz na peněžní účet a jejich děti již nárok uplatnit nemohly. S navrhovanou úpravou takové situace neměly problém ani rezorty vnitra a financí. Ve hře byla i širší varianta, která by okruh oprávněných osob rozšířila ještě o vnuky původních vlastníků. Podle předkladatelů by si to vyžádalo náklady v maximální výši do 500 milionů korun.
„České rodiny přišly o své domovy po druhé světové válce nedobrovolně, mnoho z nich mělo velmi trnitý osud. Český stát by měl splatit svůj dluh, který vůči těmto svým občanům stále má. Je mi líto, že vláda na jednu stranu vyhazuje peníze zcela nekontrolovaně, na druhé straně nenajde vůli tento svůj dluh doplatit.“
Novelou se zabýval rozpočtový a ústavněprávní výbor, ani jeden novelu neodmítnul. Ústavněprávní výbor nadto přišel s kompromisními pozměňovacími návrhy k diskuzi ve druhém čtení. Výbory se zákonem zabývaly již v červnu loňského roku. 
Doposud platný zákon o zmírnění majetkových křivd občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi, byl schválen v roce 2009 a o tři roky později musel být kvůli určitým legislativním nepřesnostem novelizován. Od začátku se vycházelo z toho, že za jeden soubor přihlášeného majetku není možné odškodnit více než jednou do limitní hodnoty 2 miliony korun. Počítalo se také s tím, že vyřizování žádostí o odškodnění bude probíhat poměrně rychle. Praxe bohužel ukázala opak. Postupně se začaly množit případy lidí – zpravidla dětí původních již nežijících vlastníků – kteří podali a doložili svůj nárok, odškodnění se ale vzhledem ke svému vysokému věku nedožili.

Zdroj: ODS

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření