Vladislav Vilímec: Obcím zřizujícím školy svitla naděje na více financí - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vladislav Vilímec: Obcím zřizujícím školy svitla naděje na více financí

zdroj: ODS

Praha | Obce, které zřizují školy, by mohly od příštího roku dostávat více financí na žáka. Zatímco dnes je to podle údajů ministerstva financí cca 9,7 tisíce korun, od roku 2018 by se tato částka mohla zvýšit o zhruba...

 

35 procent a přesáhnout 13 tisíc korun. 
Umožnila by to změna v rozpočtovém určení daní (RUD), podle kterého jsou rozdělovány sdílené daňové výnosy obcím. S návrhem, aby se při rozdělování peněz obcím posílilo kritérium počtu žáků, přišel poslanec ODS Vladislav Vilímec. Díky podpoře dalších poslanců ho napříč politickým spektrem podpořil rozpočtový výbor při projednávání novely zákona o rozpočtovém určení daní předložené Libereckým krajem.
„Vážím si podpory kolegů z ostatních stran i součinnosti se zástupci ministerstva financí. Díky tomu bude možné zajistit více finančních prostředků na rozvoj regionálního školství. Ukazuje se, že současná pravidla nestačí na úhradu neinvestičních nákladů, které musí obce jako zřizovatelé na chod škol vydávat,“ komentoval rozhodnutí rozpočtového výboru Vladislav Vilímec, sám místostarosta Kdyně. Vilímec věří, že návrh najde širokou podporu i ve finálním hlasování o zákoně.
Kritérium žáků navštěvujících školu zřizovanou obcí by se posílilo ze stávajících 7 procent na 9 procent, což odpovídá nárůstu financí na žáka na 13,3 tisíce korun v roce 2018. Protože změna v nastavení kritérií přichází v okamžiku, kdy se novelou podíl obcí na DPH obecně zvyšuje, nebude mít opatření negativní dopad na žádnou obec a více peněz po změnách poplyne do obcí, které školy nezřizují, a do velkých měst.

Zdroj: ODS

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika