Zaspalo MPO a vláda při realizaci vysokorychlostních datových sítí? - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Zaspalo MPO a vláda při realizaci vysokorychlostních datových sítí?

zdroj: archiv Metropolu

Praha | Ministerstvo průmyslu s největší pravděpodobností nestihne vyčerpat 14 miliard korun z EU, které mají jít na rozvoj vysokorychlostních datových sítí v zapadlých oblastech Česka do roku 2020. Podle vládního...

 

dokumentu z ledna 2017 Česko mezi poskytovatele internetu rozdělí zřejmě jen necelé 3 miliardy.
Osud zbytku peněz je podle slov Pvala Hojdy, stínového ministra průmyslu za KSČM, zatím nejasný. Mluvčí MPO slibuje rozdělení necelých 12 miliard Kč a to je podstatný rozdíl. „Je ale zapotřebí připomenout, že v současné době projednává Poslanecká sněmovna zákon o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací a o změně některých souvisejících zákonů ve sněmovním tisku 936. Uvedený návrh zákona, pokud bude v březnu ve Sněmovně přijat dle pozměňovacích návrhů Hospodářského výboru a potvrdí jej Senát, bude v krátké době přínosem pro řešení vysokorychlostních sítí zejména v oblastech, které dosud nejsou těmito sítěmi vybaveny,“ uvedl Pavel Hojda.
Je nutné ale zdůraznit, že i v oblastech s vykazovanou dostatečnou hustotou vysokorychlostních sítí nad 30 Mbit/s jsou místa, zejména v okrajových oblastech měst a přidružených obcích, kde je rychlost 3 až 6 Mbis/s téměř přepychem a domácnosti si musí dosud vystačit hlavně s pomalým ADSL připojením, které nezvládá plynulé sledování internetové televize a občas zápasí i s načítáním videí. Internetoví poskytovatelé v takových místech sami investovat nechtějí, protože se jim to nevyplatí. Také toto mají evropské peníze řešit.
Peníze na vybudování vysokorychlostních datových sítí má Česko od Evropské unie slíbené už čtyři roky. Kvůli sporům úřadů, ČTÚ a internetových poskytovatelů se ale příprava dotačního programu zpozdila nejméně o dva roky. 
Nezbývá než konstatovat, že snad při angažovanosti předsedy vlády Sobotky a příslibu poslaneckých klubů stran ve Sněmovně se dílo podaří. Klub KSČM bude rozhodně urychlené budování vysokorychlostních sítí v co nejkratší době podporovat. 

Zdroj: KSČM

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření