Novela zákona o ochraně přírody a krajiny destabilizuje ochranu životního prostředí - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny destabilizuje ochranu životního prostředí

zdroj: ODS

Praha | Návrh novely zákona o ochraně přírody a krajiny doprovázely podle ODS od samého počátku jevy, které nemají v rámci legislativního procesu v naší zemi obdoby. „Novela byla připravena bez řádné komplexní...

 

odborné, sociální a ekonomické analýzy, způsob projednávání ve Sněmovně byl nezvyklý a jeho závěr pak doprovázela nezvykle agresivní, nátlaková a demagogická kampaň. Společným heslem této kampaně, podporované některými politiky, státními úředníky a veřejnoprávními sdělovacími prostředky, byl údajný boj občanské společnosti proti developerům. Záminkou k rozpoutání této pečlivě připravované kampaně byly návrhy senátorů k novele,“ řekl Jan Zahradník, expert ODS pro životní prostředí a poslanec.
Návrhy senátorů ale nesnižovaly ochranu přírody v národních parcích a zachovaly jako hlavní účel národních parků ochranu dynamického vývoje přírodních procesů. Senát pouze upozornil, že i národní parky jsou součástí veřejného prostoru a musí v nich být zachovány jak základní demokratické principy, tak i jiné, přesně definované veřejné zájmy. A to jak veřejný zájem na udržitelném rozvoji obcí, pokud jsou jejich obydlené části součástí národních parků a veřejný zájem na ochraně zdraví a života návštěvníků národních parků a na ochraně státních majetků. Ve skutečnosti tedy šlo o střet ekologické fundamentalistické ideologie podporované současnou vládou se základními demokratickými principy, na jejichž absenci v novele poukázal svými návrhy Senát.

Zdroj: ODS

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Více  » Ekologie  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření