ODS předkládá návrh zákona o financování obrany státu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

ODS předkládá návrh zákona o financování obrany státu

zdroj: ODS

Praha | ODS předložila novelu zákona o zajišťování obrany státu, která by měla garantovat, že Česká republika bude každoročně vydávat na obranu země částku ve výši 2 % HDP. ODS tak reaguje na stav, kdy...

 

naše země dlouhodobě neplní alianční závazek stanovený právě v této výši, a na rozpor mezi slovy a činy vládních představitelů, kteří se zavázali, že do roku 2020 navýší obranný rozpočet alespoň na úroveň 1,4 % HDP, což se nenaplňuje. Novela je také reakcí na současnou zhoršenou bezpečnostní situaci a na výzvu nového prezidenta USA vůči všem členům aliance, aby naplnili svůj podíl na společné obraně.
„Nemůžeme podléhat iluzi, že mír je samozřejmý a že se nám nic nemůže stát. Roste množství bezpečnostních hrozeb a na to je třeba reagovat. Některé známe, jiné si možná dnes nedokážeme představit. Evropa musí každopádně přestat spoléhat na to, že se o její bezpečnost postarají pouze Spojené státy a že sama nemusí dělat nic. Musíme jako Česká republika převzít svůj díl odpovědnosti. Výmluvou nemůže být ani to, že závazek 2 % HDP neplní ani řada dalších aliančních států,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Výzvy nové americké administrativy, aby Evropa dávala na obranu více, jsou podle něj pochopitelné. Tím hlavním důvodem by pro nás měla být odpovědnost k zajištění vlastní bezpečnosti.
Novelu iniciovala první místopředsedkyně klubu a expertka ODS pro obranu Jana Černochová. Ta byla také předkladatelkou pozměňovacího návrhu ke státnímu rozpočtu na rok 2017, jehož cílem bylo navýšit rozpočet obrany o 10 miliard. „Tento návrh byl ministrem obrany Stropnickým dvakrát odmítnut. Hlasy koaličních senátorů byl také zamítnut obdobný návrh zákona předložený v Senátu členy branně-bezpečnostního výboru. To je jasný důkaz, že to vláda se svým závazkem navyšovat obranné výdaje nemyslí vážně,“ uvedla Jana Černochová. Zároveň dodala, že ačkoliv ministr Stropnický stále deklaruje, že ČR dosáhne 2 % HDP na obranu v roce 2025, nedělá pro to nic. „Americký ministr obrany Mattis minulý týden prohlásil, že spojenci mají čas do konce letošního roku, aby přišli s jasným harmonogramem zvýšení svého podílu na společné obraně. My zde tento konkrétní plán představujeme,“ doplnila poslankyně Černochová.
Návrh zákona počítá s tím, že by rozpočet Ministerstva obrany byl v příštích letech postupně navyšován každoročně o 0,2 % HDP. Ve chvíli, kdy by dosáhl úrovně 2 % HDP, by pak bylo povinností vlády zajistit, aby pod tuto hranici již nepoklesl.

Zdroj: ODS

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Finance