Těžbu lithia by měl kontrolovat stát - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Těžbu lithia by měl kontrolovat stát

zdroj: KSČM

Praha | Česká republika je jedinou zemí v Evropě, která má naleziště lithia – strategické suroviny pro výrobu baterií do mobilů, notebooků či automobilů budoucnosti, poháněných elektřinou. Na Cínovci a v okolí Horního...

 

Slavkova se nachází až 6% celosvětových zásob tohoto prvku. Těžit ho chce hned několik společností. 
Povolení už získala společnost Cínovecká deponie vlastněná fondem RSJ Karla Janečka, ta však nechce těžit hlubinně, ale jen probrat lithium z odkaliště po těžbě cínu, kde je ho jen zlomek v porovnání s hlubinným nalezištěm. Zároveň se zástupci RSJ netají tím, že by rádi připravený projekt prodali jinému investorovi.
Dalším zájemcem, tentokrát o hlubinnou těžbu v Krušných horách, je firma Geomet, kterou vlastní australská společnost European Metals Holdings (EMH). „Podle mých informaci se povolovací proces pohybuje na úrovni ministerstva životního prostředí. Přestože firmu Geomet ještě čeká náročná schvalovací procedura, cena akcií  EMH, v souvislosti s posledními geologickými průzkumy, výrazně stoupá. Zajímavý je jeden fakt, a to, že firmu Geomet založili čeští geologové již v roce 2007 se záměrem provádět geologický průzkum v Cínovci kvůli lithiu. Role firmy Geomet tak velmi nápadně připomíná firmu NWR v souvislosti k OKD,“ uvedl Jaroslav Borka, poslanec PS PČR za KSČM.
Otázkou podle něj zůstává, jak se zachová vláda této země. „Nechá zahraniční firmy drancovat naše nerostné bohatství, aby nám zůstaly oči pro pláč, jako v případě OKD? Podle mého názoru by měl těžbu kontrolovat stát, tak aby z ní profitovali naši občané a nikoli noví Bakalové a jemu podobní,“ uvedl Jaroslav Borka.
Navíc jak v Ústeckém, tak v Karlovarském kraji budeme muset za několik let řešit problémy s nezaměstnaností, způsobenou postupným útlumem těžby. Důlní technici, inženýři ani horníci by nemuseli skončit na úřadech práce, alespoň část z nich by pokračovala ve svých profesích za odpovídající peníze. 
Strategicky významná odvětví by měl podle jeho mínění vlastnit stát a ne spekulanti, po nichž nám zbydou jen obrovské ekologické zátěže a milionové náklady na sanace a rekultivace, které budou platit ještě další generace.

Zdroj: KSČM

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření