Oddlužení by mělo být dostupné všem - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Oddlužení by mělo být dostupné všem

zdroj: KSČM

Praha | Proces takzvaného oddlužení má být nově dostupný všem dlužníkům. Počítá s tím novela insolvenčního zákona, kterou schválila vláda. Do procesu oddlužení (čili tzv. osobního bankrotu) budou moci vstoupit...

 

dlužníci bez ohledu na výši svých dluhů. Dosud musel být dlužník schopen uhradit v pěti letech 30 procent svých dluhů. Oddlužení se tak mohlo týkat jen lidí s vysokými příjmy. Podle nového návrhu bude dlužník oddlužen, jestliže za tři roky splatí alespoň polovinu pohledávek věřitelů, nebo za pět let alespoň 30 procent pohledávek, nebo bude po sedm let o splácení pohledávek usilovat - pak může být uspokojení věřitelů i nižší než 30 procent. Cílem návrhu ministerstva spravedlnosti je to, aby se více lidí dostalo z dluhové pasti. Exekuce proti dlužníkům podle vlády často neplní účel, protože u vícečetných exekucí nebývají pohledávky věřitelů vymoženy.
Stínový ministr spravedlnosti KSČM Stanislav Grospič vnímá novelu pozitivně, byť si je vědom, že institut může být zneužitelný. „V ČR je řada lidí, kteří se dostali do dluhové pasti a přitom chtějí svůj problém poctivě řešit. Takoví si zaslouží pomoct. Novela může i méně majetným lidem pomoci vrátit se do normálního života a zabránit, aby tito lidé padli do soukolí lichvy,“ řekl Grospič, nicméně dodal, že komunisté se ve sněmovně možná pokusí o zabudování určitých pojistek do zákona. „Je nutno zabránit, aby se transformovaný institut oddlužení stal předmětem spekulací a podvodů. Aby si někdo z nouze udělal byznys,“ vysvětlil Grospič.
Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) je návrh kompromisem. Ministerstvo spravedlnosti například přistoupilo na lidovecký požadavek, aby se plné odpuštění nevztahovalo na alimenty.

Zdroj: KSČM

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Finance