Co vyjednali senátoři v Chile - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Co vyjednali senátoři v Chile

zdroj: Eva Davidová

Praha | Česká delegace zakončila pětidenní návštěvu Chile. V Santiagu, Valparaísu, Valdivii a Antofagastě jednali senátoři v čele s předsedou Senátu Milanem Štěchem se zdejšími politiky, podnikatelé absolvovali 3...

 

podnikatelská fóra se zástupci místních firem. 
 
Kvalita a pověst českých firem, hlavně v oblasti průmyslových technologií nebo inovací, je pro Chile stěžejní. „České firmy jsou zde historicky dobře zapsány, což je velkou výhodou. Členové delegace se v závěru shodli, že potenciál je v Chile velký, avšak je třeba rychle zahájit konkrétní jednání navazující na úspěšná podnikatelská fóra. Velmi pozitivně byla přijata prezentace nového spotu o ČR, po které chilští podnikatelé avizovali zájem co nedříve navštívit naši zemi,“ řekl viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář, který vedl 25členou podnikatelskou delegaci. Např. firma Baťa působí úspěšně v Chile již 80 let, v poslední době jsou významné české dodávky pro energetiku (turbíny i menší vodní a solární elektrárny), důlní technologie nebo investice do výroby destilátů. „Jsem přesvědčen, že po úspěšných dodávkách v oblasti energetiky mohou brzy následovat dodávky těžebních technologií, nákladních aut, tramvají, léků nebo potravinářských technologií, doplnil Minář.  
 
„Jsem velmi rád, že cesta do Chile přinesla své úspěchy. Dokázali jsme místní přesvědčit, že Česko je na politické i obchodní úrovni spolehlivým partnerem. České firmy dokážou najít své místo na chilském trhu a věřím, že i chilské podniky zamíří do Česka a obohatí naše slibné vazby,“ řekl předseda Senátu Štěch.  
 
Firma Czechoslovak Ocean Shipping přiveze do Chile už v únoru první Tatru, v jednání je výroba a dovoz většího množství těchto vozidel pro místní rozvinutou těžbu dřeva. „Nemělo by se jednat pouze o jednotlivé dodávky, ale i o spolupráci a využití českých technologií při boji s lesními požáry,“ uvedl v Chile náměstek ministra průmyslu Vladimír Bärtl. Nejstabilnější země Latinské Ameriky projevuje zájem i o výcvikový program hasičů nebo technologie pro prevenci a monitorování požárů. „To stejné platí pro těžební průmysl. Chile bude rozšiřovat hlubinnou těžbu, což je pro naše firmy zajímavé,“ doplnil Bärtl.   
 
Poslední den navštívili politici Evropskou jižní observatoř (ESO), kterou v Paranalu využívá 15 evropských zemí včetně Česka. Extrémní sucho a tma přináší vědcům unikátní podmínky pro pozorování vesmíru. „Astronomický ústav Akademie věd spolupracuje s ESO již 10 let, výsledky jsou výborné. Naši vědci jsou velmi spokojení, některé zdejší teleskopy využívají i vzdáleně z Ondřejova u Prahy. V současnosti navíc probíhá stavba úplně největšího teleskopu na světě, což ještě rozšíří možnosti našim vědcům,“ popsala úspěchy a vize Eva Zažímalová, nově zvolená předsedkyně Akademie věd, která byla součástí delegace. Členství Česka v ESO přináší i příležitosti pro české firmy: jejich podíl na dodávkách technologií každý rok roste. 
 
Delegace také navštívila Isla del Maipo, centrum vinařské oblasti Tarapacá, kde starosta Bzence Pavel Čejka jednal o vzájemné spolupráci. Do Valdivie předseda Senátu Štěch přivezl pamětní desku na upomínku místního biskupa Augustina Klinkeho, který pocházel z Broumova, a jako speciální dar předal místnímu biskupovi repliku Pražského Jezulátka.
 

Zdroj: Eva Davidová

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika