Senátoři v Chile - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senátoři v Chile

zdroj: Eva Davidová

Chile | Cílem návštěvy senátní delegace je prohloubit politické a obchodní vztahy mezi oběma zeměmi. Ty pojí obdobná historie; Chile podobně jako Česko nastoupilo po roce 1990 cestu demokratického vývoje. I...

 

podle hospodářských ukazatelů je právě spolupráce např. na poli technologií nebo průmyslu mezi oběma zeměmi velmi slibná.
 
Senátoři  navštíví po Santiagu také Valparaíso, Valdivii a Antofagastu. Doprovodná podnikatelská delegace absolvuje jednání s místními byznysmeny na třech podnikatelských fórech. „Chile je nejstabilnější a ekonomicky nejvíce otevřená země Latinské Ameriky. Chceme navázat na vynikající politické vztahy. Vidíme tady velký potenciál pro české podnikatele, ale i pro chilské firmy pro společné podnikání. I proto jsem rád, že předseda chilského Senátu přijal pozvání k návštěvě Česka, při které bychom se právě na rozvoj obchodních vztahů soustředili,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch při jednání v Kongresu. Hned po příletu jednal s chilským ministrem zahraničí, mimo jiné o asociační dohodě mezi Chile a EU platné od roku 2003. Obě strany věří, že smlouva bude do konce tohoto roku aktualizována. Hovořili o politickém vývoji jak v USA, tak v Evropě. „Je zřejmé, že se Chile připravuje na různé varianty vývoje administrativy Spojených států po nástupu Donalda Trumpa do funkce prezidenta,“ řekl po jednání Štěch. Hovořili také o záležitostech týkající se migrační krize v Evropě, brexitu apod. 
 
Předseda Senátu jednal také se šéfem horní komory chilského Kongresu Ricardem Lagosem Weberem. „Přestože jsme země, které jsou geograficky velmi vzdálené, máme mnoho společného, včetně stability obou zemí v rámci daného regionu. Chceme naše vztahy nadále rozvíjet a také přispět k budování lepších podmínek pro naše podnikatele. I proto chci co nejdříve opětovat návštěvu České republiky,“ řekl Lagos, který po jednání předal Milanovi Štěchovi medaili chilského Senátu za zásluhy při budování česko-chilských vztahů. 
 
Při jednání se členy zahraniční komise hovořili senátoři také o avizovaných rozhodnutích nového amerického prezidenta Donalda Trumpa a jejich dopadech na vztahy USA s Čínou a Ruskem. „Možná právě proto, že se politika Spojených států poněkud odchýlí od stávajícího směřování, budou muset ostatní země hledat i jiné možnosti rozvoje, což může dát nový impuls rozvoji vztahů mezi Evropskou unií a Chile, ale potažmo i Tichomořskou aliancí, jejímž je Chile velmi aktivním a respektovaným členem,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch. Ten přivezl do Santiaga početnou delegaci podnikatelů doprovázenou zástupci Hospodářské komory a ministerstva zahraničí a průmyslu. Jednání v Santiagu, Valparaísu, Valdivii a Antofagastě mají přispět k prohloubení obchodní spolupráce mezi oběma zeměmi, pro kterou je velmi důležitá také čerstvě uzavřená smlouva o zamezení dvojímu zdanění.

Zdroj: Eva Davidová

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika