Senátoři míří do Chile - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senátoři míří do Chile

zdroj: Eva Davidová

Praha | Předseda Senátu Milan Štěch spolu s pěticí senátorů v neděli odlétá na pětidenní oficiální návštěvu Chile. Setkají se se svými partnery z obou komor parlamentu, zástupci samospráv nebo ministrem...

 

zahraničí. Spolu s podnikatelskou delegací se zúčastní seminářů v různých regionech na podporu česko-chilských obchodních vztahů. 
 
Cílem cesty je podpora bilaterálních vztahů a také obchodních aktivit. Poslední oficiální cestu do Chile na nejvyšší politické úrovni absolvoval tehdejší prezident Václav Klaus v roce 2011. „Chile je země s velkým potenciálem pro české podnikatele, my politici jim musíme intenzivně pomáhat v hledání obchodních příležitostí. Dobrou pozici nám dává dohoda našich zemí o zamezení dvojímu zdanění, platná od loňského roku. Prostor vidím zejména v oblasti potravinářství, strojírenství nebo energetiky. Zároveň nás čeká řada politických jednání; věřím, že pomohou prohloubit dobré vztahy a podmínky pro rozvoj spolupráce mezi našimi zeměmi, a to nejen na obchodní úrovni,“ uvedl před odletem předseda Senátu Milan Štěch. 
 
25člennou podnikatelskou delegaci složenou ze zástupců firem z oblastí potravinářství, farmaceutického průmyslu, strojírenství, logistiky či bankovnictví povede viceprezident Hospodářské komory České republiky Bořivoj Minář. „Cesta do Chile je pokračováním snahy Hospodářské komory pomáhat českým podnikatelům pronikat na trhy mimo EU. Chile je dobrou adresou pro rozvoj českého exportu. Země patří k nejsilnějším ekonomikám Latinské Ameriky a Karibiku, české firmy poměrem vysoké kvality a dobré ceny zboží a služeb mají šanci na chilském trhu uspět, navíc mají v Chile velmi dobrý zvuk. Vzájemnému obchodu rovněž přispívá fakt, že EU má s Chile podepsanou dohodu o volném obchodu od roku 2003, což reflektuje i vzájemná obchodní bilance," vysvětluje Minář. 
 
Podle údajů Ministerstva zahraničních věcí, Českého statistického úřadu a Ministerstva průmyslu a obchodu z března 2016 se vývoz českých podniků do Chile v roce 2015 zvýšil dokonce o 173 % a přesáhl 2 miliardy Kč. České firmy do Chile vyvážejí hlavně turbíny a díly k turbínám, generátorová soustrojí, automobily nebo zařízení pro telekomunikace. Hospodářská komora v průběhu mise organizuje Česko-chilské podnikatelské fórum ve spolupráci s hospodářskými komorami Valparaísu, Valdivii a Antofagastě a další networkingovou akci bude organizovat ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Santiagu, kanceláří CzechTrade Santiago a organizací EuroChile v Santiagu. 
 
V závěru cesty navštíví část delegace, jejíž součástí je také nová předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová, Evropskou jižní observatoř Paranal, která představuje unikátní možnost pro evropské vědce (včetně těch z Astronomického ústavu Akademie věd) pro pozorování vesmíru.
 
Předsedu Senátu budou doprovázet senátoři z Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Miloš Vystrčil, Jitka Seitlová, Petr Vícha, Radko Martínek a Zdeňka Hamousová.

Zdroj: Eva Davidová

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika