Jan Richter: Prioritou je zamezit odchodu mladých lidí z regionu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Jan Richter: Prioritou je zamezit odchodu mladých lidí z regionu

zdroj: ANO

Ústí nad Labem |Jan Richter, kandidát ANO do krajského zastupitelstva, je přesvědčen, že i když se Ústecký kraj mění k lepšímu, jde to pomalu a tempo je nutné zvýšit.

 

Vaše životní plány?
Jsem otec, který chce, aby jeho děti měly dobré vzdělání, jsem manžel, který chce, aby se jeho manželka cítila bezpečně, jsem děda, který chce, aby jeho vnučka byla zdravá. Jsem ten, který chce šťastně a spokojeně žít ve svém kraji. Chodím do práce, platím daně, miluji svou rodinu. Jsem prostě člověk.


Proč jste se rozhodl kandidovat?
Důvodem je mé působení v komunální politice. Rád bych své životní zkušenosti zúročil i v kraji. Jsem člověk, který se snaží dělat věci naplno a hlavně vše dokončí. Před lety jsem se přidal k výzvě Andreje Babiše, a myslím si, že je tady ještě mnoho práce. Rád bych byl u toho a aktivní. 


Co se vám v našem kraji nelíbí a proč?
I náš kraj se mění. Ale podle mého názoru velmi pomalu. Mladí lidé odcházejí. Jakoby neviděli v kraji svou budoucnost. A to je potřeba změnit. Zajistit jim ubytování, zaměstnání, vyžití sportovní, kulturní. Živnostníkům pomoci při podnikání. Využívat dotací a projektů. Koukat na kraj jako na celek. 


Co se vám naopak v Ústeckém kraji líbí?
V tomto kraji žiji 25 let a za tu dobu je tady znát spoustu změn. Hlavně díky odsiřování a rekultivacím krajina zcela změnila svou tvář. Vrací se sem příroda. Buduje se silniční infrastruktura. Rostou tzv. satelitní města.


Víte, co nejvíce vadí obyvatelům kraje?
Mou povinností, jako krajského předsedy, je účastnit se jednání jednotlivých oblastí. Zde se hovoří o tom, co kterou část regionu trápí. Takže ano, vím, která témata jsou pro Ústecký kraj důležitá a co občanům nejvíce vadí. Jedná se o vyloučené lokality, dostavbu dálnice D8, komunikace R7, nedokončené obchvaty, nedostatečná činnost Krajské zdravotní a.s., nezaměstnanost, školství. Těch oblastí, ve kterých je třeba zapracovat, je spousta. 


Jak by měl podle vás vypadat Ústecký kraj za čtyři roky?
Čtyři roky jsou někdy krátká a jindy dlouhá doba. Já bych byl spokojený, pokud by se podařilo zamezit odlivu obyvatel z našeho kraje, zvýšila by se bezpečnost a vzdělanost. A teď je ta otázka, zdali čtyři roky na toto budou stačit. Ale nastartovat se to dá.


Na co byste se chtěl jako krajský zastupitel zaměřit?
Mojí prioritou v kraji bude školství a sport. Oblasti, kterým se věnuji v profesním životě a mám v nich nejvíce zkušeností. Rád bych je dál rozvíjel.


Čím chcete zaujmout voliče?
Doufám, že díky své práci v komunální politice jsem již některé voliče zaujal. A ani v krajských volbách se měnit nebudu. Nabízím jim svou práci, čestné jednání a vstřícnost. Snad to není tak málo.
Vaším oborem je školství a speciální pedagogika. Chtěl byste se této oblasti v případě zvolení věnovat i v rámci kraje?
Jistě, je vždy dobré, když pracujete v oblasti, která vás zajímá, znáte problematiku a můžete přispět k dalšímu rozvoji a posunu. 


Z vašeho pohledu tři největší průšvihy Ústeckého kraje za poslední čtyři roky…
Nechci jít cestou negativního poukazování, kdo a co provedl. Občané již vědí, že se tady po léta kradlo, ale my jim musíme dát naději, že se tak dít nebude…


A naopak tři největší úspěchy?
Největší úspěchy nebudu popisovat, abych nepodporoval konkurenci v předvolebním boji. 


Co na vaši kandidaturu říká rodina a přátelé?
Má rodina mě podporuje. Jinak by to ani nešlo. Před vstupem do veřejné politiky jsem chtěl slyšet i jejich názor a byl jsem rád, že byl kladný. I když si tak úplně nedokázali představit, jak složité bude propojit politiku a soukromý život. Takže i díky nim mohu dělat to, co dělám. Přátelé, kteří nevěřili v roce 2011, 2012, dnes uznale pokyvují hlavou, že to, čemu od počátku věřím, se snažím naplňovat.  


Čemu se nejraději věnujete ve volném čase?
Ve volném čase, který nemám, se nejraději věnuji rodině a cestování.


Jaká je vaše původní profese?
Původní profese je od té mé současné velmi vzdálená. Ale tak to v životě chodí. Člověk míní, příroda mění. Vyučil jsem se automechanikem v Plzni pro ČSAD Cheb.


Co to znamená být lídrem, jedničkou kandidátky za okres Chomutov?
Především je to velká zodpovědnost vůči voličům a sobě samému. Nesmím zklamat ty, kteří mi budou ve volbách věřit a získat ty, kteří jsou nerozhodní a přesvědčit ty, kteří mi zatím nevěří. Doufám, že je to možné. Takže práce, práce, práce. Ale nestěžuji si.


Čekáte vyhrocenou, nebo naopak klidnou kampaň?
Zda bude kampaň vyhrocená anebo naopak klidná, nevím, Za sebe a svůj tým mohu říci pouze to, že naší snahou bude, aby proběhla v klidu, tak jak máme již zkušenosti z Poslanecké sněmovny, resp. komunálu. Pokud nás politický soupeř nebude nijak napadat, či urážet, tak z naší strany bude klidná. Myslím si, že si lidé zaslouží čistou a pracovitou politickou scénu. Že špíny, nadávek a urážek bylo dost. Je potřeba se dívat dopředu a pozitivně. 


Jakou roli by měl hrát Ústecký kraj v rámci republiky?
Ústecký kraj by měl hrát v rámci České republiky významnou roli a ne jako doposud, kdy je skloňován pouze s nezaměstnaností, vyloučenými lokalitami a s tím související nevzdělaností.   Jedná se o kraj, ve kterém leží spousta hradů, zámků, historických památek, lázní. Zde vidím velký potenciál v cestovním ruchu. Je zde spousta sportovišť, atletických drah, bazénů, sportovních hal. Sportovce z našeho kraje zná celá republika (S. Baumrtová - plavání, hokejoví Piráti, A. Citová – aerobik). Díky rekultivacím navracíme krajině ráz vhodný pro další využití. Takto se musí náš kraj prezentovat a takto musí být vnímán – jako kraj s historií, který směřuje do budoucnosti.


Jak byste hodnotil komunikaci s krajem?
Myslím si, že v rámci možností je komunikace nastavena na dobré úrovni, zejména pak i z toho důvodu, že několik zástupců v kraji pochází z okresu Chomutov. Já však na toto mám i jiný pohled. Byl bych rád, kdyby všichni zastupitelé koukali na Ústecký kraj optikou kraje, a ne své obce, odkud pocházejí.


Co právě čtete?
V období prázdnin knížky hrají hlavní roli. Podle nich totiž vybírám téma letních táborů, na které vyjíždím. Takže letos padl los na Robinsona Crusoe od Daniela Defoe a Shreka. To víte, příprava se nesmí podcenit.


Jaká je dovolená vašich snů?
Miluji dovolené. Je to čas, kdy si odpočinu a hlavně, poznávám nové kraje. Rád cestuji, a tak má dovolená je pár dnů na jednom místě a pak zase o kus dál. Ale přece jen je něco, co bych vidět chtěl – parky v USA. Tak snad se to dá považovat za dovolenou snů. Alespoň prozatím. Mám procestovanou skoro celou Evropu. Byl jsem i v takových lokalitách jako je Makedonie, Bosna, Albánie či Kosovo.


Ve které době z minulosti byste chtěl žít?
První republika, se svou noblesou, důstojností a přímostí, mě velmi oslovila. Asi toto období bych si zvolil.


Vaše oblíbené jídlo?
Guláš se šesti.


Umíte vařit?
Ano. A podle strávníků, kteří mé jídlo hodnotí, i velmi dobře. Víte, když jezdíte s dětmi na tábory, nic jiného vám ani nezbude. Ale já to dělám rád, tak snad je to i poznat.


Váš oblíbený film?
To se nedá říci. Jsem sběratel českého filmu a miluji celou řadu českých filmů a seriálů. Je to má celoživotní záliba. Takže všeobecně – český film je ten, na který se rád podívám.


Váš oblíbený herec/herečka?
Díky lásce k českému filmu asi nikoho nepřekvapí, že to bude herec právě od nás. A budou hned dva - Vladimír Brabec a Radoslav Brzobohatý.


Koho byste pozval na večeři?
Tak právě v tomto období mám zcela jasno. Mou rodinu. Víte, díky tomu politickému kolotoči není ani kdy si promluvit s těmi nejbližšími. A jak říká náš přední odborník na etiketu Ladislav Špaček: Právě čas u společného stolu je ten, který se má využít ke konverzaci. Pro co jiného bychom se společně scházeli.


Máte politický vzor?
Politický vzor nemám. Je však pravdou, že souhlasím s názory Andreje Babiše, a proto jsem vstoupil do hnutí ANO. Ale přece jenom jsem v politice objevil pár „vzorků“, kteří mě naučili toto: Až tam budu tak dlouho a mluvit donekonečna o ničem, až budu takzvaně politicky vyzrálý… tak mi to řekněte, bude čas odejít.


Kdo by měl v Americe vyhrát volby a proč?
Ke každému z kandidátů mám své pro a proti. Je velmi složité, tady z Čech, vybírat budoucího prezidenta Spojených států. Asi bych se rozhodoval v posledních 100 dnech, které je čekají. Takže snad můžu jen popřát: Ať vyhraje ten lepší.


Osobní volební motto:
Co tě nezabije, to se tě pokusí zabít znovu.

Zdroj: ANO

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Kraje  » Ústecký