Vláda odložila schválení příspěvku pro propuštěné horníky na Mostecku - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vláda odložila schválení příspěvku pro propuštěné horníky na Mostecku

zdroj: Ústecký kraj

Ústí nad Labem | Vláda na svém zasedání ve středu 27. července odložila schválení příspěvku horníkům ke zmírnění sociálních dopadů souvisejících s útlumem těžby hnědého uhlí na Mostecku. Rada a Zastupitelstvo...

 

Ústeckého kraje spolu s regionálními partnery požadují pro propuštěné zaměstnance společnosti Severní energetická 7 000, respektive 8 000 korun měsíčně. Odložení rozhodnutí až na měsíc srpen považuje vedení Ústeckého kraje za další velmi nevstřícný krok směrem k našemu regionu, kde o ukončení těžby na rozdíl od konce těžby na Ostravsku, rozhodla ryze vláda.  Finanční podpora se má týkat nejen horníků, ale i propuštěných pracovníků v dalších profesích. Informovala o tom mluvčí kraje Lucie Dosedělová.
„Znovu apelujeme na vládu, aby své rozhodnutí dále neodkládala. Právě ukončení těžby vláda odkládala několik let, nyní se navíc ke svému rozhodnutí nedokáže i přes sliby postavit. Horníci na Mostecku by měli mít stejná práva a možnosti jako propuštění horníci OKD. U nás prosperující společnost musela ukončit těžbu nedobrovolně a stovky zaměstnanců poslat na úřad práce. Věřím, že vláda brzy rozhodne a o horníky se postará,“ uvedl po středečním jednání vlády hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Příspěvek by měl být vyplácen po omezenou dobu, a to v rozmezí tří měsíců až maximálně pěti let, vždy podle odpracované doby a věku pracovníka.
Již v květnu schválila vláda příspěvek pro zaměstnance propouštěné z OKD, mostečtí horníci z původního návrhu vypadli kvůli nesouhlasu ministra financí. Za nespravedlivé to mají jak krajští politici, tak horníci. Premiér Bohuslav Sobotka při své červnové i červencové návštěvě Ústeckého kraje zopakoval, že doufá, že se koalice na rozšíření kompenzací shodne. V těchto dnech má o tom vláda jednat. Na předsedu vlády s žádostí o revizi nařízení vlády o kompenzacích pro propuštěné horníky se dopisem koncem května obrátil hejtman Oldřich Bubeníček a krajská tripartita. Na základě usnesení Zastupitelstva Ústeckého kraje ze dne 27. června se hejtman opětovně obrátil na premiéra s naléhavou žádostí o revizi usnesení vlády ze dne 11. května 2016, kterým schválila příspěvky horníkům ke zmírnění sociálních dopadů souvisejících s restrukturalizací a útlumem těžby černého uhlí na Karvinsku.
 
Hejtman píše premiérovi
 
„Vážený pane předsedo vlády, věřím, že revize výše uvedeného nařízení vlády odstraní výrazné disproporce v oblasti podpory zaměstnanců, jejichž pracovní místa jsou či budou rušena v důsledku útlumu těžby uhlí, a to jak v Moravskoslezském, tak i Ústeckém kraji, kde rovněž rozhodnutím vlády došlo k útlumu těžby společnosti Severní energetická, a.s. Jsem přesvědčen o tom, že horníci v Ústeckém kraji, který je po dlouhá léta energetickým srdcem republiky, si zaslouží stejný přístup a pozornost jako jejich kolegové na severní Moravě. Na základě našich dosavadních osobních jednání věřím, že vláda v tomto případě své stanovisko přehodnotí a příslušné usnesení rozšíří i na severočeskou hnědouhelnou pánev,“ uvedl hejtman v dopise.

Zdroj: Ústecký kraj

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Finance  

 » Kraje  » Ústecký