Ústecký kraj připomínkuje návrh vlády na kompenzaci pro horníky - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ústecký kraj připomínkuje návrh vlády na kompenzaci pro horníky

zdroj: Ústecký kraj

Ústí nad Labem | Zastupitelstvo Ústeckého kraje na svém pondělním jednání přijalo usnesení, ve kterém žádá vládu ČR, aby příspěvek ke snížení dopadů útlumu těžby byl pro zaměstnance v Ústeckém kraji...

 

stejný, jako v kraji Moravskoslezském, kde už vláda o kompenzaci pro propuštěné horníky rozhodla.
Podle návrhu vlády, který teď mají představitelé Ústeckého kraje na stole, by měli horníci získat až osm tisíc korun měsíčně. Doba pobírání této částky je závislá na odpracovaných letech. Vláda by měla o nařízení jednat na konci července. 
Ústecký kraj se v rámci meziresortního připomínkového řízení musí k návrhu vyjádřit do 15. července. „Vláda přijala nějaké kompenzace a úplně zapomněla, že zakázala těžbu na dole ČSA a jsem velice rád, že kolegové tady v zastupitelstvu pro to měli takové pochopení a průřezem volebních stran jednoznačně schválilo usnesení, ve kterém žádáme vládu, aby spravedlivě rozdělila mezi horníky u nás na Mostecku a na Ostravsku,“ uvedl k rozhodnutí zastupitelstva hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Podle odhadů krajské hospodářské komory by měly být náklady na kompenzace zhruba ve výši 218 milionů korun do roku 2020. K novému jednání o těžebních limitech a o příspěvku pro propuštěné horníky z Ústeckého kraje v uplynulých dnech vyzval vládu i sněmovní sociální výbor. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček krátce po rozhodnutí vlády poslat podporu jen na Ostravsko napsal dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, v němž žádá kompenzace i pro místní horníky. Osobně pak spolu na toto téma hovořili i při návštěvě premiéra v našem kraji na začátku června. 
Rozhodnutí vlády o utlumení těžby se může dotknout až 1300 zaměstnanců Severní energetické a dalších tisíců pracovníků v dodavatelských firmách. V dubnu byl právě z tohoto důvodu uzavřen hlubinný důl Centrum u Mostu a část zaměstnanců je nyní v evidenci úřadu práce.

Zdroj: Ústecký kraj

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Kraje  » Ústecký