Premiér Fischer slíbil vypracování dalšího balíku protikrizových opatření - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Premiér Fischer slíbil vypracování dalšího balíku protikrizových opatření

Ikona

20. září 2009, 21.44 | PRAHA | Podle předsedy Odborového svazu KOVO Josefa Středuly slíbil odborům a zaměstnavatelům premiér Jan Fischer zpracování dalšího balíku východisek z ekonomické krize. Šéf odborů to řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

 

 „Chceme po úřednické vládě, a bylo to společné stanovisko se zaměstnavateli, aby připravila tzv. krizový scénář vývoje České republiky a aby udělala kompletní inventuru, zprávu o stavu České republiky,“ sdělil Středula s tím, že předpokládaný vývoj v roce 2010 a výhled na rok 2011 by měl premiér dát k dispozici do 26. listopadu. Středula má za to, že současná úřednická vláda by měla začít pracovat na budoucích státních rozpočtech a změně systému daní. „Státní rozpočet je principiálně postaven špatně, co se příjmové stránky týče. Chceme, aby se okamžitě začaly práce na těch budoucích státních rozpočtech, zejména v oblasti daňové politiky,“ uvedl Středula.

Česká republika podle něj přešla od přímých daní k nepřímým, jenže ty nepřímé mají podle něj velmi nebezpečnou tendenci. „Když roste ekonomika, tak jejich příjem pomalu vzrůstá, ale když ekonomika klesá, tak klesá prudce výnos z nepřímých daní. Musí být udělán zcela nový daňový mix,“ naznačil šéf odborů.

Podobně to vidí i 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „Chceme komplexní změnu pohledu na státní rozpočet, příjmové i výdajové části. Ve výdajové části máme rozpočet na 30 milionů obyvatel, ne na deset. Na těch věcech se už musí začít pracovat,“ uvedl Hanák.

Součástí tzv. Fischerova balíku by mělo být několik opatření. "S odbory se shodneme na snížení, zkvalitnění veřejné správy, určitě na zbytečným vyhazování peněz v jednotlivých rezortech," vypočítal Hanák s tím, že balík by měl obsahovat vše pro budoucnost "znalostní" ekonomiky, tedy pro rozvoj vědy, výzkumu, podporu vzdělání, dále pro podporu dopravní infrastruktury a kofinancování evropských fondů. "To jsou nejdůležitější věci pro další dvě tři léta, abychom se někdy se někdy v letech 2012-13 dostali zpátky do maastrichtských kritérií," dodal.

"Jednoznačně se shodujeme také v tom, že se konečně zavede pro ty nejbohatší vyšší daň," uzavřel šéf odborů Středula.
 

Tématické zařazení:

 » Politika