Obama si je jistý, že USA a Čína se mohou vyhnout vzájemné obchodní válce - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Obama si je jistý, že USA a Čína se mohou vyhnout vzájemné obchodní válce

Ikona

15. září 2009, 09.36 | WASHINGTON | Americký prezident Barack Obama v pondělí řekl, že si je "absolutně" jistý tím, že Spojené státy a Čína se mohou vyhnout obchodní válce vyvolané americkým clem uvaleným na čínské pneumatiky. Informuje o tom v úterý agentura Reuters.

 

Bílý dům v pátek oznámil, že od 26. září zavádí mimořádné clo ve výši 35 procent na dovoz pneumatik z Číny. Čína proti tomu protestovala a označila to za "akt obchodního protekcionismu v USA". Podle ní je to navíc špatný signál před summitem G20.

"Nedivím se, že to je kvůli tomu Čína rozčílená. Uvědomte si ale, že s Čínou máme obrovské ekonomické vztahy," řekl americký prezident. "Domnívám se, že je v zájmu Číny, v zájmu našem i v zájmu celého světa vyvarovat se protekcionismu, zvláště tehdy, když se světový obchod začíná odrážet ze dna ohromného propadu, kterého jsme byli svědky v loňském roce," dodal Obama.

Stávající clo na dovoz čínských pneumatik bylo čtyři procenta. Po zavedení dodatečného cla budou čínští dovozci první rok platit sazbu ve výši 35 procent, která se bude snižovat – další rok 30 procent a třetí rok 25 procent.

O zavedení cla už na začátku roku požádal odborový svaz United Steelworkers, který zastupuje zaměstnance ze závodů v USA. Argumentoval tím, že dovoz z Číny za poslední čtyři roky stoupl trojnásobně, z 15 milionů na asi 46 milionů kusů v roce 2008. A kvůli tomu přišlo v USA o práci více než 5000 lidí.

Tématické zařazení:

 » Politika