Dozorčí rada ČSA má šest nových členů - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Dozorčí rada ČSA má šest nových členů

Ikona

14. září 2009, 17.22 | PRAHA | Valná hromada ČSA na pondělním mimořádném zasedání odvolala šest stávajících členů a na jejich místa zvolila nové členy. informovala o tom mluvčí ČSA Hana Hejsková. Na návrh majoritního akcionáře, tedy Ministerstva financí České republiky, jmenovala mimořádná valná hromada nové členy dozorčí rady.

 

Jsou jimi Miroslav Zámečník, Zdeněk Šmejkal, Pavel Fuchs, Michal Mejstřík a Vladimír Bail. Nahradili dosavadní členy rady Jana Bürgermeistera, Ivana Foltýna, Petra Poláka a Pavla Škváru.

Miroslav Zámečník působí jako nezávislý konzultant v oblasti finanční restrukturalizace a reorganizace insolventních podniků, firemních fúzí a akvizic a byl členem NERVu stejně jako Michal Mejstřík. Známý akademik vede Institut ekonomických studií na Fakultě sociálních věd UK. Zdeněk Šmejkal zastává funkci místopředsedy představenstva společnosti M.L. Moran. Pavel Fuchs působí jako Head of Capital Management v holdingu Generali PPF a Vladimír Bail řídí automobilku Tatra Kopřivnice.

Novým předsedou dozorčí rady se stal Václav Novák, který nahradil Ivana Kočárníka. Ten na funkci rezignoval už v pátek, následovala ho členka rady, chomutovská primátorka, Ivana Řápková.

Novák zastává funkci předsedy představenstva společnosti M.L.Moran

Z původního složení v radě zůstali první místopředseda Tomáš Uvíra a druhý místopředseda Dušan Horák spolu se zástupci zaměstnanců Romanem Bočkem, Jaroslavem Lorencem, Tomášem Brabcem a Radomilem Kratochvílem.

„Primárním úkolem dozorčí rady je odborně přispět k realizaci restrukturalizace společnosti, která právě probíhá. Noví členové dozorčí rady mají zkušenosti s krizovým řízením společností,“ řekl nový předseda rady Novák. Nová dozorčí rada se bude také zabývat plánem na restrukturalizaci, který dnes ministerstvu financí předložili odboráři ČSA.

Podle ministra financí Eduarda Janoty se dozorčí rada ČSA změnila kvůli současnému neuspokojivému stavu ve firmě. "Situace je taková, že existuje problém v komunikaci společnosti. Nyní těžko překonatelná," konstatoval ministr financí.

Firma v 1. pololetí hospodařila ve ztrátě 1,8 miliardy korun. Současný management v čele s prezidentem Radomírem Lašákem proto mimo jiné navrhl snížení platů pilotů o 30 procent a ostatních zaměstnanců o 15 procent s tím, že v případě přijetí tohoto návrhu management odstoupí. Firma by tak ušetřila miliardu korun. Odbory návrh nepřijaly. Pokud se státem vlastněná firma s odboráři nedohodne, bude se muset podle Janoty propouštět.

Tématické zařazení:

 » Politika