KSČM pro rozpuštění sněmovny hlasovat nebude - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

KSČM pro rozpuštění sněmovny hlasovat nebude

Ikona

15. září 2009, 14.09 | PRAHA | Pokud bude na programu jednání sněmovny zařazen návrh na její rozpuštění, komunisté se takového hlasování zdrží. Chtějí, aby se svolala řádná schůze sněmovny, na které se projedná návrh státního rozpočtu a s jeho schválením se spojila otázka důvěry vlády, oznámil v úterý předseda KSČM Vojtěch Filip.

 

"V pátek jsme nepodpořili schválení ústavního zákona, necítíme ani nyní zodpovědnost za nynější stav, a pokud se dnes hlasovat bude, poslanci KSČM se zdrží," uvedl Filip. Komunisté ale trvají na svých pozměňovacích návrzích, které ústavnímu zákonu dodala, ale nepovedlo se je prosadit.

Filip navíc potvrdil, že rozhodnutí strany nemá co dělat se změnou postoje ČSSD k hlasování o rozpuštění dolní parlamentní komory. "To jsem se dozvěděl až dnes dopoledne a naše stanovisko jsme věděli již před tím," dodal.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik upozornil na to, že stranu také znervózňuje rozpočtové provizorium, které hrozí zemi v případě rozpuštění sněmovny. "Nyní můžeme v klidu o rozpočtu jednat a hledat kompromis, který stabilizuje Českou republiku," dodal Kováčik. Komunisté chtějí, aby se schválení návrhu rozpočtu na příští rok mělo spojit s dalším hlasováním o důvěře vládě Jana Fischera.

Tématické zařazení:

 » Politika