Sociální demokracie nepodpoří rozpuštění sněmovny, volby chtějí v červnu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sociální demokracie nepodpoří rozpuštění sněmovny, volby chtějí v červnu

Ikona

15. září 2009, 14.06 | PRAHA | Sociální demokracie nepodpoří na úterním hlasování rozpuštění sněmovny. Strana požaduje volby v červnu a přerušuje volební kampaň, informoval předseda strany Jiří Paroubek. Sociální demokracie nepodpoří rozpuštění sněmovny na úterním hlasování sněmovny, podle ČSSD je schválený ústavní zákon ústavně konformní.

 

"S ohledem na možnost dalších stížností, které by nadále devalvovaly stabilitu české politické scény, se přikláníme k takovémuto řešení," vysvětlil Paroubek.

Paroubek upozornil také na to, že pokud by se volby konaly v plánovaném termínu v říjnu nebo v listopadovém náhradním termínu zvítězila by podle průzkumů sociální demokracie a byla by schopna sestavit většinovou vládu. "Toto riziko ovšem nepodstoupíme a jsme do červnového termínu voleb připraveni konstruktivně spolupracovat s vládou Jana Fischera," dodal lídr ČSSD.

"Předčasné volby v listopadu by znamenaly nové období nejistoty pro občany a my si nemůžeme dovolit, abychom znevážili význam svobodných demokratických voleb, tím, že by ústavní soud podruhé zrušil volby do Poslanecké sněmovny. Poškodilo by to demokracii na desítky let dopředu. Musíme vyloučit riziko rozpočtového provizoria, a proto se musí začít politicky jednat s vládou," řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Současná podoba Janotova balíčku je v této podobě pro ČSSD nepřijatelná. Sobotka také vyzval premiéra Fischera a ministra financí Eduarda Janotu, aby ustavili pracovní skupinu složenou ze zástupců všech parlamentních stran, která by ihned na přípravě rozpočtu začala pracovat.

Předseda sociálních demokratů zároveň s politováním oznámil, že strana přerušuje svoji volební kampaň a volby požaduje v řádném červnovém termínu.

ČSSD je podle Sobotky připravena podpořím některá opatření na snížení státního schodku. Jsme připraveni podpořit zvýšení daňové progrese, odbourání slev na sociálním pojištění, stabilizaci daně z příjmu právnických osob," vysvětlil Sobotka s tím, že strana ovšem nepodpoří jakékoliv škrty v sociální oblasti v rozsahu 12 až 16 miliard, tak jak navrhuje ministerstvo financí. ČSSD je také připravena jednat o valorizaci důchodu a zvýšení plateb za státní pojištěnce.

Sobotka také upozornil na to, že postup doporučilo grémium strany a poslanecký klub ho schválil.

Jihočeský hejtman Michal Hašek upozornil na to, že stejné stanovisko jako grémium a klub strany zastávají i sociálnědemokratičtí hejtmani. "Zcela odmítáme případné rozpočtové provizorium, které nyní hrozilo, protože by znamenalo vážné rozpočtové problémy por české regiony," uvedl Hašek s tím, že kraje by navíc nemohly financovat například sociální služby. "To nás vedlo k úvaze, že je lepší komunikovat s úřednickou vládou Jana Fischera než vystavovat občany takovému riziku," dodal Hašek.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek dodal, že stranu k takovému rozhodnutí vedlo mimo jiné stanovisko jednoho ze soudců Ústavního soudu Jana Musila, který varoval před dalším možným napadením schváleného ústavního zákona. "Princip retroaktivity by mohl vést podle Musila k tomu, že další stížnost by mohl podat nejen poslanec ale i občan České republiky a s tím my se ztotožňujeme," vysvětlil Zaorálek.

Tématické zařazení:

 » Politika