Po rozpuštění sněmovny přijdou poslanci o plat i kanceláře - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Po rozpuštění sněmovny přijdou poslanci o plat i kanceláře

Ikona

14. září 2009, 17.16 | PRAHA | Podle pravidel chodu dolní parlamentní komory musí poslanci po rozpuštění sněmovny nejen opustit své kanceláře, ale přijdou také o příspěvky na stravu, bydlení, asistenty a vrátí veškeré zapůjčené vybavení, které využívali během výkonu svého poslaneckého mandátu.

 

Po rozpuštění sněmovny budou muset poslanci vrátit také služební počítače, telefony a veškeré půjčené zařízení, které bylo spojené s vykonáváním postu poslance. Kdy budou poslanci vybavení vracet, bude jasné až ve chvíli, kdy bude stanovené datum ukončení jejich mandátu.

Poslanci, stejně jako ostatní zaměstnanci, kteří jsou propuštěni, mají nárok na odstupné. To se vypočítává jako násobek měsíčního platu počtem ukončených let práce ve sněmovně.

Zákonodárci mají ze svého statutu nárok na příspěvky na stravu, bydlení, asistenta, reprezentaci, tzv. expertné a platby za mobil a internet. Navíc poslanci mohou využít proplácení letenek pracovních cest na tuzemských i zahraničních linkách, hrazení ubytování a strany na zahraničních cestách a prostředky na pronájem kanceláří.

Komunističtí poslanci při schvalování ústavního zákona požadovali, aby poslanci mohli do vzniku nové sněmovny vykonávat svůj mandát, a to zcela zdarma. To jim ovšem další členové dolní parlamentní komory neodsouhlasili.

Náhrady pouze na bydlení, reprezentaci, zařízení kanceláře, užívání mobilního telefonu a internetu a expertné jsou zhruba ve výši 53 tisíc korun. Výdaje za pronájem kanceláře a asistenta mohou dosáhnout až 62 tisíc korun.

Tématické zařazení:

 » Politika