Sílí hlasy proti volbám v listopadu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sílí hlasy proti volbám v listopadu

Ikona

14. září 2009, 09.50 | PRAHA | Konání voleb v termínu 6. a 7. listopadu, na kterém se dohodli politici, ani zdaleka není definitivní. A to i přesto, že sněmovna a Senát schválením trvalé změny Ústavy a novely volebního zákona cestu k nim usnadnily, uvádí pondělní vydání deníku E15.

 

Otevřeně se o tom nemluví, ale poslanci dvou nejsilnějších politických stran – ODS i ČSSD – po straně připouštějí, že předčasné volby by mohly být až na jaře příštího roku.

Podle informací deníku E15 k takovým úvahám vedou hned dva důvody. Tím prvním je, že pokud by se sněmovna zítra na mimořádné schůzi rozpustila, převezme její roli na dobu do konání voleb Senát. V něm má převahu pravice, a ta by mohla například schválit úsporný rozpočtový balíček, který připravuje ministr financí Eduard Janota. Toho se obává především ČSSD. Dalším argumentem proti konání voleb v listopadu je fakt, že by každé další volby byly také v listopadu a nebylo by možné včas připravovat rozpočet na další rok.

Prezident Václav Klaus i premiér Jan Fischer již podepsali novely ústavního i volebního zákona. A pokud se dolní komora parlamentu na úterní mimořádné schůzi třípětinovou většinou poslanců usnese o svém rozpuštění, hlava státu by mohla vypsat předčasné volby na 6. a 7. listopadu.

Podle volební novely je má prezident vyhlásit nejpozději 50 dnů před jejich začátkem. Listopadový termín voleb ale vůbec není jistý. Poslanci s rozpuštěním sněmovny váhají. Především Miloš Melčák, přeběhlík z ČSSD, a Juraj Raninec, který opustil poslanecký klub ODS, zvažují, že proti nově schváleným normám budou opět protestovat u Ústavního soudu.

Šéf lidovců Cyril Svoboda už na možnost podání další ústavní stížnosti zareagoval výzvou, aby se s hlasováním o rozpuštění sněmovny počkalo do té doby, než budou mít zákonodárci naprostou jistotu, že je z ústavního hlediska v pořádku. Většina poslanců KDU-ČSL podle něj proto pro rozpuštění sněmovny hlasovat nebude. „Chceme mít jistotu, nechceme tady předvádět to věčné divadlo na volby-nevolby, kampaň-nekampaň,“ tvrdí Svoboda. Pro rozpuštění sněmovny hodlají zvednout ruku i členové TOP 09, jak budou hlasovat komunisté, není jisté. Na dosažení třípětinové většiny by ale stačila dohoda ODS a ČSSD.

Melčák s Ranincem mají na podání ústavní stížnosti lhůtu šedesáti dnů, první ústavní stížnost podával Melčák na poslední chvíli.

Jiným poslancům zase vadí, že listopadový termín voleb znamená pro stát rozpočtové provizorium. Zda bude úterní jednání o rozpuštění sněmovny stejně bezproblémové jako schvalování obou novel, lze těžko předvídat. Obě novely otevírající cestu k volbám schválily sněmovna i Senát v rekordním tempu v pátek. Poslance i senátory k tomu přiměl verdikt Ústavního soudu, který minulé úterý zrušil jednorázový ústavní zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny a zrušil konání nových voleb v polovině října.

Tématické zařazení:

 » Politika