Prezident otevřel cestu k předčasným volbám - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Prezident otevřel cestu k předčasným volbám

Ikona

12. září 2009, 20.32 | PRAHA | Prezident Václav Klaus v sobotu večer podepsal ústavní novelu a novelu volebního zákona, které umožní vyhlásit rychle nové předčasné volby. Normy v pátek schválil Senát i Poslanecká sněmovna. Zákony Václav Klaus podepsal po návratu ze schůzky hlav zemí Visegrádu v Polsku, ještě večer ji pošle ke spolupodpisu premiéru Janu Fischerovi.

 

Novelu ústavy v pátek schválila sněmovna a po ní ještě večer i Senát. Podpořilo ji 149 poslanců, proti bylo osm, v horní komoře prošla 63 hlasy senátorů, proti byli tři.

"Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců," je znění schváleného návrhu.

Ústavní soud ve čtvrtek zrušil ústavní zákon zkracující páté volební Poslanecké sněmovny a rozhodnutí prezidenta vyhlašující na jeho základě předčasné volby 9. a 10. října. Volby měly vyřešit politickou krizi, kterou nastartoval pád Topolánkovy vlády na jaře letošního roku. Jako řešení bylo zvoleno vypsání nových voleb, do kterých zemi povede překlenovací kabinet vedený Janem Fischerem. Verdikt Ústavního soudu znamenal, že politici museli hledat urychleně nové řešení, které povede k volbám. Většina politických parlamentních stran se dohodla na ústavní novele, kterou se zavede možnost samorozpuštění sněmovny třípětinovou většinou.

Zákony by měly v pondělí vyjít ve sbírce zákonů, čímž vejdou v platnost. V úterý se sejde sněmovna na mimořádné schůzi, pokud poslanci třípětinovou většinou schválí rozpuštění dolní komory, prezident ji musí rozpustit. Tím skončí poslancům mandát a pravomoci Poslanecké sněmovny podle ústavy přebere dočasně Senát, dokud nebude zvolena znovu. 22. září by mohl prezident vyhlásit předčasné volby. Ty by se mohly podle expertů konat 6. a 7. listopadu.

Tématické zařazení:

 » Politika