Paroubek: Ústavní soud nevyhoví další stížnosti na konání předčasných voleb - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Paroubek: Ústavní soud nevyhoví další stížnosti na konání předčasných voleb

Ikona

12. září 2009, 16.28 | PRAHA | Předseda ČSSD Jiří Paroubek se nedomnívá, že by Ústavní soud znovu vyhověl stížnosti na konání předčasných parlamentních voleb. Paroubek to novinářům řekl v sobotu v Praze po jednání vedení strany. Paroubek také řekl, že strana bude mít v pondělí k dispozici právní analýzu čtvrtečního rozhodnutí Ústavního soudu i další možný vývoj.

 

"Podle tohoto se pak zařídíme," dodal Paroubek.

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek pak uvedl, že pro ČSSD je těžce pochopitelné, že pořádání demokratických voleb bylo zrušeno s odůvodněním, že ohrožuje demokracii. "Děje se tak v době, kdy potřebujeme fungující stát a fungující demokracii. K čemuž lze dospět volbami," řekl Zaorálek.

Dodal, že strana prosazuje co nejdřívější volby, nejlépe v termínu 6. a 7. listopadu.

ČSSD také sdělila, že si ponechá pro odložené volby původní kandidátky. "Tento krok v sobotu schválil Ústřední výkonný výbor," uvedl předseda strany Jiří Paroubek.

Předseda strany také zmínil možné problémy, kdyby Ústavní soud rozhodl o nekonání voleb po rozpuštění Poslanecké sněmovny a její pravomoci by převzal Senát. "Znamenalo by to do jisté míry zablokování chodu státu. Senát totiž nemůže řešit například rozpočet nebo kontrolovat tajné služby," řekl Paroubek.

Tématické zařazení:

 » Politika