Nadpoloviční většina Čechů viní za ústavní krizi politické špičky - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Nadpoloviční většina Čechů viní za ústavní krizi politické špičky

Ikona

11. září 2009, 10.06 | PRAHA | Nadpoloviční většina Čechů viní za nastalou situaci okolo Ústavního soudu a jeho rozhodnutí, který vyhověl stížnosti poslance Miloše Melčáka (nez.), vrcholné politické špičky. O odpovědnosti politických špiček za ústavní krizi nemá pochyb 67 procent dotázaných, podle čtvrtečního průzkumu Sanep.

 

V této otázce se významně shodují potenciální voliči jinak znepřátelených dvou největších parlamentních stran ODS a ČSSD.

Téměř 45 procent Čechů považuje rozhodnutí Ústavního soudu za viníka, který domácí politickou krizi prohlubuje, v opačný názor věří pouhých 30 procent a bez názoru je necelá jedna třetina lidí.

S vyjádřením prezidenta Václava Klause, který rozhodnutí ÚS soudu považuje za moment, kdy je nutné přijmout nové definice pravomoci Ústavního soudu, nesouhlasí 56 procent Čechů, pouze 14 procent s prezidentem souhlasí.

V otázce správnosti či nesprávnosti rozhodnutí Ústavního soudu dochází opět k rozporuplným reakcím ze strany veřejnosti. Na jedné straně vnímají lidé rozhodnutí Ústavního soudu jako správné z hlediska práva a ochrany Ústavy ČR, ovšem na druhé straně jsou nespokojení se zrušením říjnového termínu konání voleb a z nastalé politické krize. Za správné tak považuje rozhodnutí Ústavního soudu 43 procent dotázaných, naopak 38 procent lidí s ním nesouhlasí. Bez názoru je pak pětina lidí.

Větší polovina Čechů jednoznačně také tvrdí, že by Ústavní soud měl posuzovat i Ústavní zákony a má v tuto instituci důvěru i přes nespokojenost a kritiku ze stran politiků.

Bleskový internetový průzkum probíhal na vybrané skupině 4,3 tisíce dotázaných ve věku 18 až 66 let.

Tématické zařazení:

 » Politika